Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

JIGGING ΚΑΘΕΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

Γι’ αυτούς που αναζητούν συνεχώς νέες αλιευτικές προοπτικές, γι’ αυτούς που ποτέ δεν εφησυχάζουν και προσπαθούν να βελτιώσουν τις ψαρευτικές τους δυνατότητες, το vertical jigging έχει να τους δώσει νέες συγκινήσεις και μεγάλα θηράματα. Για όσους έχουν ήδη ασχοληθεί με την τεχνική αυτή σίγουρα θα έχουν διαπιστώσει τα θεαματικά της αποτελέσματα. Μικρά ή μεγάλα τεχνητά ρίχνονται στο νερό κάθετα κάτω από το σκάφος και με συχνά ανεβοκατεβάσματα προσπαθούμε να προκαλέσουμε την επιθετικότητα των ψαριών.

Έτσι ένα σωστά κινούμενο jig είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την επίθεση κάθε αρπακτικού που κινείται στην περιοχή ψαρέματος, μόλις αντιληφθεί την παρουσία του τεχνητού στον βυθό. Ειδικά τα κοπαδιάρικα μαγιάτικα είναι από τα ψάρια εκείνα που θα μπορέσουμε να πιάσουμε με κάθε ευκολία μόλις πέσουμε στο κοπάδι, σε τέτοιο δε βαθμό που θα χρειαστεί να κάνουμε μερικές φορές και διαλογή των ψαριών, κρατώντας τα μεγάλα και αφήνοντας ελεύθερα τα πιο μικρά. Σε μια από τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις ανοιχτά της Θάσου στοχεύοντας κυρίως στα σκαθάρια, αποφασίσαμε να ρίξουμε τα τεχνητά μας όταν είδαμε ένα διερχόμενο ερασιτεχνικό σκάφος να σηκώνει στην συρτή με ζωντανό ένα μαγιάτικο γύρω στα τριάντα κιλά.

Κι επειδή όπως γνωρίζουμε ένα μαγιάτικο είναι λίγο σπάνιο να κινείται  μόνο του, οπλίσαμε τα καλάμια μας με τα butterfly jig και μερικά της river2sea, δοκιμασμένα στα μαγιάτικα από το παρελθόν, με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιλέξαμε τους ίδιους χρωματισμούς που μας έδωσαν ψάρια. Τα τεχνητά μας αρχίζουν να κατεβαίνουν γρήγορα στον βυθό με τις προκλητικές σπασμωδικές τους κινήσεις που δίνουν την εντύπωση κάποιου πληγωμένου ψαριού. Μόλις φτάνουν στην επιφάνεια του βυθού αρχίζει η επόμενη φάση της τεχνικής που είναι η γρήγορη ανάκτησή τους με τα συχνά ανεβοκατεβάσματα του καλαμιού και το γρήγορο ή αργό μάζεμα του νήματος στην μπομπίνα του μηχανισμού. Περνάμε συνεχώς πάνω από το σημείο που εντοπίσαμε το κοπάδι αφήνοντας το σκάφος μας να παρασέρνεται από το ρεύμα και τον αέρα.

Ευτυχώς την στιγμή που επιλέξαμε να ασκήσουμε αυτή την τεχνική στην περιοχή οι συνθήκες ήταν περισσότερο από ιδανικές. Ούτε πολύ δυνατό ρεύμα αλλά ούτε και πολύ έντονος αέρας. Έτσι το σκάφος μας αποκτά μια ιδανική ταχύτητα. Σε ένα από τα περάσματα πάνω από το σημείο και στην φάση του ανεβάσματος το τεχνητό σταμάτησε σαν να σκάλωσε και μετά από λίγα δευτερόλεπτα πριν καλά καλά συνειδητοποιήσω τι στην ευχή έγινε, η μύτη του καλαμιού λύγισε απότομα και το μηχανάκι άρχισε να τσιρίζει χάνοντας γρήγορα νήμα από την μπομπίνα του. Πιέζοντας λίγο ακόμη το lever drag του μηχανισμού φοβούμενος πως θα μου πάρει όλο το νήμα από τον μηχανισμό, ξαφνικά το καλάμι ίσιωσε και τα πάντα σταμάτησαν ξαφνικά. Το χαμόγελο πάγωσε στα χείλη μας και η απογοήτευση είναι έκδηλη στα πρόσωπά μας. Το ψάρι έχει ξαγκιστρωθεί,  είτε από κακό κάρφωμα είτε γιατί είχε πιαστεί επιπόλαια από το αγκίστρι του τεχνητού. Μετά από  λίγα λεπτά της ώρας που μας πήρε να συνέλθουμε, ξαναρίξαμε τα τεχνητά στον βυθό και επιλέγοντας άλλοτε κοντά τραβήγματα και άλλοτε μεγάλα δυνατά τραβήγματα, συνδυαζόμενα με αργά και γρήγορα μαζέματα με μικρές παύσεις, το καλάμι λύγισε για δεύτερη φορά, σχεδόν δέκα μέτρα πάνω από τον βυθό. Για δεύτερη φορά επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία. Τώρα όμως το κάρφωμα είναι βέβαιο, αφού φρόντισα να καρφώσω δυνατά το ψάρι. Οι δυνάμεις μου και η υπομονή μου δοκιμάζονται στην προσπάθειά μου να μην αφήσω την δυνατότητα στο ψάρι  να μου πάρει πολλά μέτρα νήματος. Ο  Torium 16 με την τέλεια ρύθμιση των φρένων του του δίνει τόσα μέτρα νήματος όσα είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή της μάχης. Από την άλλη η γρήγορη σχέση μετάδοσής του που είναι 6,2:1, με βοηθά στο μάζεμα την ώρα που το ψάρι χαλαρώνει την πίεση κι έρχεται γρήγορά προς την επιφάνεια. Ο συνδυασμός του μηχανισμού με το Beast master vertical jigging το οποίο διαθέτει jig weight 160-420gr και οδηγούς Shimano φαίνεται κατά την διάρκεια της μάχης να αποδίδει τέλεια. Χάρις στην διαδικασία κατασκευής του από γραφίτη XT60 με Biofibre με την διαδικασία SDR, επιτυγχάνεται η μεταφορά της αίσθησης από τον ακραίο οδηγό στην βάση του καλαμιού. Το καλάμι ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε ερέθισμα και επανέρχεται στην αρχική του μορφή όποια κι αν είναι η καταπόνηση, μεταμορφώνοντας το καλάμι σε προέκταση του χεριού μου. Μετά από μια  εικοσίπεντάλεπτη  περίπου μάχη η σιλουέτα ενός εικοσάκιλου μαγιάτικου άρχισε να φαίνεται στα γαλανά νερά της θάλασσας να κάνει κύκλους καθώς η απόσταση ολοένα και μικραίνει. Το ψάρι πλέον κουρασμένο από την μάχη έρχεται παραδομένο δίπλα στο σκάφος. Με την βοήθεια ενός γάντζου το ψάρι ασφαλίζεται και ανεβαίνει στο σκάφος.

Επιφωνήματα χαράς αλλά και ικανοποίηση που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η επιμονή μου στους φίλους μου να ασκήσουμε αυτή την τεχνική την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Βλέπουμε λοιπόν πως σε κάθε ψαρευτική μας εξόρμηση θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και κάποιο εξοπλισμό, ώστε να ασκήσουμε και διάφορες άλλες τεχνικές όταν μας δίνεται η κατάλληλη ευκαιρία. Μεταλλικά jig σε διάφορα βάρη και σχήματα και μεγέθη, είναι απαραίτητο να είναι πάνω στο σκάφος μας. Ένα καλάμι κι ένας μηχανισμός σίγουρα δεν πιάνουν πολύ χρόνο και ίσως μας χρησιμεύσουν στο να πιάσουμε κάποιο αξιόλογο θήραμα όπως στην περίπτωσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου