Ποιος από όλους όσους ασχολούνται με την καθετή δεν αναζήτησε στις λασποτραγάνες το λυθρίνι; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο ψάρι, το οποίο είναι ιδιαίτερα εκλεκτικό στο φαγητό του και στον τρόπο που τρώει, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα δύσκολο ψάρι.
Ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών και το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 0,50 cm, ενώ το βάρος του μέχρι και τα 400 γρμ. Έχει ένα απαλό ροδοκόκκινο χρώμα, το οποίο γίνεται πιο ανοιχτό όταν ζει σε λασπώδη βυθό. Το σώμα του είναι πλατύ και το μεγάλο κεφάλι του καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του σώματος του. Το στόμα του είναι σχετικά μεγάλο και διαθέτει δόντια αρκετά κοφτερά.
Τον Αύγουστο γεννά τα αυγά του και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο συναντώνται σε μεγάλα κοπάδια σε τραγάνες και λασποτραγάνες.
Εργαλεία
Επειδή το λυθρίνι είναι πολύ εκλεκτικό, αλλά ταυτόχρονα και πολύ πονηρό ψάρι, τα εργαλεία μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα διακριτικά και αποτελεσματικά. Αν είστε λάτρης της κλασικής καθετής, δηλαδή του ψαρέματος από βάρκα με το χέρι, μπορείτε να μείνετε σε αυτήν την τεχνική αν το βάθος που ψαρεύετε είναι μικρό. Αν όμως το βάθος είναι μεγάλο, δηλαδή πάνω από τριάντα μέτρα, τότε η χρήση ενός καλού καλαμιού βάρκας, με μήκος μέχρι 2,20 μ. και action 30-250γρμ. με ένα μεσαίο μηχανισμό, ας πούμε σαραντάρη, θα έλεγα ότι είναι ο ιδανικός συνδυασμός στο ψάρεμα του λυθρινιού. Στα καλάμια βάρκας, όταν λέμε ότι έχει action 30-250 gr., δεν εννοούμε το μολύβι που μπορεί να πετάξει, αλλά το βάρος που πρέπει να έχει η αρματωσιά μας, ώστε να αποδώσει σωστά το καλάμι. Η χρήση καλαμιού σε συνδυασμό με ένα απλό και αξιόπιστο μηχανισμό, πάνω στη βάρκα, βοηθά ώστε να έχουμε ένα απολαυστικό και αποδοτικό ψάρεμα, χωρίς μπερδέματα, χωρίς κοψίματα των παράμαλλων και άλλα πολλά προβλήματα που μας εκνευρίζουν και δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε το χόμπι μας. Ιδανικά καλάμια για αυτή την τεχνική είναι τα καλάμια βάρκας τριών τεμαχίων τα οποία παρέχονται με δύο έως τρείς μύτες με διαφορετικό action, κάνοντας το ψάρεμά σας ακόμη πιο εξειδικευμένο και αποδοτικό. Η συμπεριφορά αυτών των καλαμιών της shimano είναι άριστη και η απόκριση στα τσιμπήματα άμεση. Χάρις στην χρήση άνθρακα υψηλής πίεσης που ξεκινά από πρέσα 60 τόνων και φτάνει σε πρέσα 300 τόνων μπορούμε να λέμε ότι κρατάμε πλέον στα χέρια μας τα πιο ελαφριά και δυνατά καλάμια της αγοράς.
το Speed Master με μήκος 2,40m, action 50-150gr και βάρος 223gr,
τον Nexave 4000FC
τον Exage 4000 fc,
τον Aernos 4000FA
και τον Technium5000 FC.
Όλοι τους προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως η A-RC πομπίνα με πολύ καλή χωρητικότητα, τα ανοξείδωτα ρουλεμάν κλειστού τύπου, το Varispeed, το power roller, το super stopper II, το Dyna balance, το floating shaft και το biogrip.
Η αρματωσιά
Επειδή, όπως είπαμε και παραπάνω, το λυθρίνι ζει και τρέφεται πολύ κοντά στο βυθό, θα φροντίσουμε τα εργαλεία που θα φτιάξουμε να ψαρεύουν κοντά σε αυτόν. Έτσι, λοιπόν, θα φτιάξουμε μια αρματωσιά που το κάτω παράμαλλο θα είναι δεμένο στη μάνα, λίγο πιο πάνω από το βαρίδι και λίγο πιο μακρύ από το δεύτερο ή και το τρίτο παράμαλλο (αν υπάρχει), ώστε να ψαρεύει κοντά στο βυθό και να μην τρομάζει το ψάρι, αφού θα βρίσκεται μακριά από την υπόλοιπη αρματωσιά,
ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Στο ψάρεμα του λυθρινιού, όσο πιο πολλά δολώματα έχουμε, τόσο το καλλίτερο. Το ελάχιστο που μπορούμε να έχουμε μαζί μας είναι τρία δολώματα. Το καλύτερο δόλωμα για το λυθρίνι, ανάλογα βέβαια και από τον τόπο που ψαρεύουμε είναι το μαμούνι (καραβιδάκι),
η σωλήνα
και η γάμπαρι
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ
Η καλλίτερη ώρα για το ψάρεμα του λυθρινιού είναι πολύ νωρίς στο χάραμα ή στο σούρουπο. Τη στιγμή που θα πατώσει η αρματωσιά μας στο βυθό, οι αισθήσεις μας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να καρφώσουμε μόλις νοιώσουμε και το παραμικρό τρέμουλο της μύτης του καλαμιού. 
Στα δύο πρώτα τσιμπιματάκια, καρφώνουμε έντονα και αρχίζουμε το λεβάρισμα.
Καλά αποδοτικά ψαρέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου