Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΜΕ SPINΝING ΑΠΟ ΒΑΡΚΑ


Το λαβράκι είναι αναμφισβήτητα από τα πιο εξεζητημένα παράκτια ψάρια. Ψαρεύεται με συρτή, Surf Casting, Spinning και εγγλέζικο. Το λαβράκι καταρχήν είναι ένας από τους πιο μεγάλους θηρευτές. Κυνηγάει σε νερά όπου δημιουργείται παλινδρομικό κύμα κοντά στα βράχια. Στις εκβολές του ποταμού Νέστου αλιεύονται κυρίως με την τεχνική του Spinning είτε από την ακτή είτε από την βάρκα αλλά ακόμα και με συρτή. Αυτός ο μεγάλος θηρευτής αντέχει στις μεγάλες διακυμάνσεις αλατότητας.


Δε διστάζει να δοκιμαστεί στα γλυφά νερά των ποταμών. Τρέφεται με μικρά ψαράκια και κεφαλόπουλα, φτάνοντας σε βάρος ακόμα και τα δέκα κιλά. του αρέσουν κυρίως τα ρεύματα, επειδή μεταφέρουν μικρά ψαράκια με αποτέλεσμα να τα πιάνει πιο εύκολα εκεί. Έτσι επιλέγουμε περιοχές που επικρατούν μεγάλα ρεύματα αν θέλουμε να πιάσουμε τα μεγάλα του είδους. Οι εκβολές του Νέστου φημίζονται για τα πολλά λαβράκια που συγκεντρώνονται και γι αυτό άλλωστε οι επαγγελματίες αλλά και οι ερασιτέχνες πλησιάζουν το σημείο αυτό κατά δεκάδες, άλλοι από την ξηρά και άλλοι από την θάλασσα.
Εξοπλισμός
Η ψαρόβαρκά μας ρίχνεται από την καινούργια γλίστρα της Κεραμωτής και καθώς πλέει στα ήσυχα νερά του κόλπου, με μηδενικό κούνημα, εκμεταλλευόμενοι αυτό τον χρόνο μετάβασης προς τις εκβολές του Νέστου ετοιμάζουμε τα πρώτα ψαράκια που θα πέσουν στο νερό για να προκαλέσουν τα λαβράκια. Μέσα από τις κασετίνες με τα τεχνητά ανασύρουμε τα Hirame Special Minnow  της Shimano σε 9 και 11 εκατοστά που πάντα μας δίνουν θετικά αποτελέσματα

 καθώς και τα Silent Assassin AR-C Floating σε μεγέθη 14 και 16 εκατοστά με εξίσου θεαματικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα στις αποχρώσεις του γαύρου. 

Φτάνοντας στο σημείο ήδη παρατηρούμε μια σχετική κινητικότητα, πράγμα που από την μια μας χαροποιεί γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν ψάρια από την άλλη όμως ο θόρυβος των μηχανών τρομάζει τα ψάρια και τα αναγκάζει να περιορίσουν την κυνηγητική τους δραστηριότητα. Επιλογή μας είναι να εντοπίσουμε το κοπάδι και αντί να τραβάμε τα τεχνητά μας πίσω από την βάρκα, να πραγματοποιήσουμε συνεχόμενες ρίψεις, με σβηστή την μηχανή. Ένα βάρος από τετράγωνο κομμάτι τσιμέντου επιβραδύνει το παράσυρμα της βάρκας μας από το ρεύμα, παίζοντας κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο της άγκυρας. Επειδή παρατηρούμε από τους γύρω ψαράδες  ότι τα λαβράκια χτυπούν πολύ ψηλά, προτιμούμε τα ψαράκια με μικρή γλώσσα ώστε να μην κατεβαίνουν πολύ χαμηλά. Φροντίζουμε λοιπόν να ψαρεύουμε το πολύ μέχρι 2,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. 

Βέβαια λόγω της θολούρας που επικρατεί είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε τα ψάρια. Συνήθως τα λαβράκια έρχονται να φάνε στην επιφάνεια κυνηγώντας μικρά ψαράκια και μικρά καβουράκια που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια. Αν κάποιος βρει τα ψάρια δεν πρέπει να τα χάσει γιατί συνήθως κυκλοφορούν σε κοπάδι. Υπάρχει περίπτωση να τριγυρνάς όλη την ημέρα και να μην καταφέρεις να τα βρεις. Το συγκεκριμένο ψάρεμα απαιτεί ελαφρύ εξοπλισμό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό – λόγω του ότι οι ρίψεις είναι συχνές, απαιτείται ελαφρύς μηχανισμός με καλά φρένα, όπως είναι ο Exage 4000 FC, και o Aernos 4000FA και ελαφρύ καλάμι με καλό απόθεμα ισχύος, όπως είναι το Yasei Red Sea Bass,  το Beast Master BX και το Speed Master AX, σε μήκη 2,40 έως και 2,70 μέτρα. Για γέμισμα στον μηχανισμό μας προτιμούμε νήμα Power Pro  σε λεπτές διαμέτρους, ώστε από την μία να αυξήσουμε την ρίψη μας αλλά και την αντοχή της μάνας. Ένα κομμάτι πετονιάς Ultegra Fluorocarbon της Shimano διαμέτρου 0,22mm και μήκους πέντε μέτρων θα δεθεί στην άκρη του νήματος, για να παίξει τον ρόλο του Shock Leader αλλά και να μην πονηρεύει τα ψάρια.
Αναζητώντας τα μεγάλα

Δύο λαβράκια που χτύπησαν ταυτόχρονα μας μπέρδεψαν τις πετονιές μας, κάνοντάς μας να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Το ένα από τα δύο αν και μικρό, ήταν ιδιαίτερα ζωηρό, κάνοντάς μας να ασχοληθούμε πρώτα με αυτό και μετά με το μεγαλύτερο, που έδινε την δική του μάχη πιο σθεναρά. Όταν το μικρότερο έφτασε κοντά στην βάρκα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν πιασμένο πίσω από το βραγχιαίο επικάλυμμα, πράγμα που δηλώνει ότι η επίθεση στο τεχνητό έγινε από τα πλάγια.

 Μας αποχαιρέτησε κι αυτό γρήγορα με χορευτικές κινήσεις, σαν να ήθελε να μας δείξει την χαρά του για την ελευθερία που του χαρίσαμε. Μια από τις απολαύσεις μου στο ψάρεμα είναι η απελευθέρωση των μικρών ψαριών που, εδώ που τα λέμε αν μιλάμε για τα λαβράκια δεν έχουν και πολλά να σου προσφέρουν, αλλά κι από την άλλη νιώθω ηθική ικανοποίηση ότι συμβάλω κι εγώ στην ανάπτυξή τους. Σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να πιάσουμε τα μεγάλα, γι’ αυτό πρέπει να βρούμε το σωστό μέρος όπου κινείται το κοπάδι. Λόγω του ότι τα μικρά του είδους είναι πιο γρήγορα από τα μεγάλα, έχουμε το φαινόμενο να παίρνουμε πιο πολύ τα μικρά στα τεχνητά μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως εκεί γύρω δεν κυκλοφορούν και τα μεγάλα. Βάζοντας ένα δεκατεσσάρι τεχνητό αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να βάλω ένα μεγαλύτερο τεχνητό των 16 εκατοστών για να πιάσω τα μεγαλύτερα. 

Μετά από πολλές ρίψεις αλλάζω σε 16ρι και σε κλασικό κοκκινολαίμη. Τα τινάγματα αρχίζουν και η προσμονή όσο περνάει η ώρα μεγαλώνει, ρίχνουμε τα τεχνητά μας πολύ κοντά στις εκβολές. Με το καλάμι να είναι γερμένο προς το νερό και η μύτη του σχεδόν να ακουμπά στην επιφάνεια του νερού, κάνουμε μικρές ανακτήσεις των τεχνητών με μικρά τινάγματα της μύτης του καλαμιού και μετά αλλάζουμε σε μεγάλες ανακτήσεις με μεγάλα τινάγματα. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να δώσουμε ζωή στο άψυχο τεχνητό μας και να προκαλέσουμε τα κυνηγετικά ένστικτα των ψαριών. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό σχετικά ρευματάκι που μας δυσκολεύει, αλλά καταφέρνουμε να το παλέψουμε. Τα ψάρια που έχω ψαρέψει στο σημείο αυτό έχουν φτάσει μέχρι και τα τέσσερα κιλά το ένα. 

Παρότι ο άνεμος άρχισε να δυναμώνει, η βάρκα μας δεν παρασύρεται πολύ χάρη στο τσιμέντο που την φρενάρει. Ένα αξιοσέβαστο λαβράκι πιασμένο παράξενα, από την  έξω μεριά του στόματός του, έκανε το καλάμι και τον μηχανισμό να τα δώσουν όλα. Με τη βοήθεια της απόχης, ένα δίκυλο λαβράκι έρχεται επάνω στο κατάστρωμα της βάρκας. Μετά από λίγο άλλο ένα μεγάλο κάνει το καλάμι να λυγίσει και τα φρένα του μηχανισμού να τσιρίξουν ευχάριστα στα αυτιά μου. Με έντονους παφλασμούς στην επιφάνεια και κάνοντας κεφάλια δεξιά και αριστερά, ο μεγάλος λύκος προσπαθεί να βρει τον δρόμο του προς την ελευθερία. Φτάνοντας πολύ κοντά στο ψάρι διαπιστώνω πως το 14ρι τεχνητό έχει χαθεί ολόκληρο μέσα στο στόμα του. Με την βοήθεια της απόχης, το φέρνω στην βάρκα και με ένα χτύπημα πίσω από το κεφάλι το ακινητοποιώ, ώστε να μπορέσω να ξαγκιστρώσω το τεχνητό μου. 

Στα μεγάλα λαβράκια αρέσει να κυνηγούν εδώ γύρω, αφού βρίσκουν πάντοτε τροφή. Τα δολώματα πρέπει να τα εναλλάσσουμε ανάλογα με την θάλασσα. Όταν π.χ. δεν έχουμε ρεύματα, χρησιμοποιούμε τεχνητά επιφανείας. Στιγμές πολύ όμορφες με το λαβράκι να έχει αρπάξει το τεχνητό μας και να έχει βγει ολόκληρο από το νερό, θα μου μείνουν αξέχαστες. Ένα μεγάλο ψάρι σου δίνει πάντοτε μεγάλη ικανοποίηση και χαρά. Αυτή είναι και η ανταμοιβή του ψαρά.  Υπέροχη θάλασσα, όμορφα ψάρια, σίγουρα υπήρχαν και μεγαλύτερα που όμως δεν μας τίμησαν αυτή την φορά. Ίσως την επομένη να είμαστε πιο τυχεροί να πιάσουμε τα μεγάλα.                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου