Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΒΑΘΙΕΣ ΞΕΡΕΣ



Όσοι από εσάς έχουν ψαρέψει σε κάποια μεσοπέλαγη ξέρα σίγουρα θα γνωρίζετε πόσο μοναδική είναι αυτή η εμπειρία αφού περικλείει μοναδικές απολαύσεις. Βέβαια για να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο ψάρεμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή προετοιμασία αλλά και ο σωστός εξοπλισμός. Ξεκινάμε πάντα από το βασικότερο που είναι η καλή γνώση του τόπου όπου θα εκδράμουμε και των τοπικών καιρών που επικρατούν. Έτσι λοιπόν μια καλή ενημέρωση από διάφορα site καιρού με αξιοποίηση των πληροφοριών από άλλους   φίλους ψαράδες όταν επισκέπτονται την περιοχή μας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
Το σκάφος με το οποίο θα πραγματοποιήσουμε μια τέτοια εξόρμηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αξιόπλοο και αξιόπιστο με ένα σημαντικό μήκος, ώστε να μπορούμε να σταθούμε αξιοπρεπώς επάνω του και να απολαμβάνουμε τόσο το ψάρεμά μας όσο και το ταξίδι μας. Από την άλλη ένα μεγάλου μεγέθους σκάφος πέρα από την άνεση που θα μας προσφέρει θα μπορεί να δεχτεί και τα απαραίτητα σωστικά εφόδια που απαιτούνται σε αυτές τις αποστάσεις.

 Ο εξοπλισμός του σκάφους όσο πιο πλούσιος είναι τόσο το καλύτερο για εμάς, δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε σήμερα ότι θα ξαμοληθούμε σε μια μεσοπέλαγη ξέρα είκοσι και πλέον μιλίων, χωρίς το σκάφος μας να διαθέτει VHF, βυθόμετρο που να είναι δυνατό ώστε να δείχνει ψάρια σε μεγάλα βάθη, GPS για την σωστή υπόδειξη της πορείας μας, αλλά και ένα Radar για να μας απαλλάξει από το άγχος της ασφαλούς πλεύσης σε ομιχλώδεις καταστάσεις ή σε νυχτερινές πορείες. Δύο τρείς άγκυρες είναι απαραίτητες αφού πολύ συχνά μας έχει συμβεί να σκαλώσει η άγκυρά μας και να την χάσουμε σε κάποια μετακίνησή μας, στην διαδικασία ψαξίματος της ξέρας. Με μια άγκυρα σίγουρα θα γυρίσουμε πίσω άπραγοι και καταπικραμένοι, έχοντας απολαύσει μόνο το ταξίδι μας. Έτσι λοιπόν φροντίζουμε όχι μόνο να έχουμε δυο τρεις άγκυρες αλλά να είναι και ικανοποιητικού μεγέθους, ώστε να κρατούν το σκάφος μας πάνω από την ξέρα και να μην το αφήνει να παρασέρνεται από τον καιρό.
 Αφού έχουμε φροντίσει να σταθεροποιηθούμε σωστά πάνω από το μέρος όπου θα ψαρέψουμε και με δεδομένο ότι το βάθος σε μεσοπέλαγες ξέρες συχνά ξεπερνά τα 100 και πλέον μέτρα, τότε είναι αδιανόητο να ψαρεύουμε με τα χέρια. Πρώτον λόγω των μολυβιών που σε μεγάλα βάθη ξεπερνούν τα 500gr φτάνοντας ακόμη και τα 1500gr και δεύτερον λόγω του πολύ αργού ρυθμού μαζέματος με τα χέρια, δεν μπορεί το ψάρεμά μας να είναι ούτε αποδοτικό αλλά και ξεκούραστο. Έτσι θα χρειαστούμε αξιόπιστους ηλεκτρικούς μηχανισμούς με πολύ καλά φρένα  και ήσυχη λειτουργία, γιατί είπαμε θέλουμε να απολαύσουμε το ψάρεμά μας και όχι να γυρίσουμε με πονοκέφαλο στο σπίτι μας. Τώρα όσο πιο πολλά τεχνολογικά καλούδια έχει ο ηλεκτρικός μας μηχανισμός και αθόρυβη όπως είπαμε λειτουργία τόσο πιο καλά για εμάς, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε καλύτερα. Σημαντικός παράγοντας επιλογής του ηλεκτρικού μηχανισμού είναι και το βάρος του, ανάλογα δε πάντα και με το είδος των ψαριών που απευθυνόμαστε. Έτσι λοιπόν εάν ψαρεύουμε σε ξέρες μέχρι 200 μέτρα και απευθυνόμαστε σε μεσαίου μεγέθους ψάρια θα χρησιμοποιήσουμε ένα 1000ρι Dendou Maru της Shimano. Ο 1000 plays διαθέτει σχέση μεταβολής 3,9:1, βάρος 545γραμμάρια, ικανότητα τυλίγματος σε κάθε περιστροφή της μανιβέλας: 60cm, διατάσεις μπομπίνας (διάμετρος / πλάτος σε mm) 49/39, μήκος χειρολαβής 60mm, ρουλεμάν: 2A-RB, μέγιστη δύναμη τυλίγματος 25kg, μέγιστο φρένο 5kg, μέγιστη ταχύτητα τυλίγματος 185m/min, πραγματική ταχύτητα τυλίγματος: με βάρος 1kg  έχει 146m/min, με βάρος 2kg έχει 136m/min, με βάρος 3kg έχει 116m/min. Ο 1000 Plays δέχεται στην μπομπίνα του νήμα διαμέτρου 0,23mm/390 μέτρα.
DENDOU MARU 4000 PLAYS

DENDOU MARU 4000 HP

DENDOU MARU 1000 PLAYS

DENDOU MARU BEAST MASTER 9000
 
Εάν το βάθος ξεπερνάει τα 200 μέτρα και τα ψάρια είναι πιο μεγάλα για καλύτερα ακόμη αποτελέσματα θα χρησιμοποιήσουμε ένα 4000 Dendou Maru της Shimano. O 4000 Plays διαθέτει σχέση μεταβολής 3,2:1, βάρος 1230 γραμμάρια, ικανότητα τυλίγματος σε κάθε περιστροφή της μανιβέλας:68cm, διατάσεις μπομπίνας (διάμετρος / πλάτος σε mm) 68/61,5, μήκος χειρολαβής 75mm, ρουλεμάν:2A-RB, μέγιστη δύναμη τυλίγματος 48kg, μέγιστο φρένο 15kg, μέγιστη ταχύτητα τυλίγματος 160m/min, πραγματική ταχύτητα τυλίγματος: με βάρος 1kg  έχει 131m/min, με βάρος 2kg έχει 122m/min, με βάρος 3kg έχει 120m/min. Ο 4000 Plays δέχεται στην μπομπίνα του νήμα διαμέτρου 0,32mm/680 μέτρα. Οι λόγοι που νέοι αυτοί μηχανισμοί θα κάνουν το ψάρεμά σας πραγματική απόλαυση είναι οι παρακάτω:
Μπορείτε να τους συνδέσετε σε παροχή ρεύματος 12 volt ακόμη και σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Μπορείτε να τους προγραμματίσετε ώστε να αναγνωρίζουν την διάμετρο της πετονιάς ή του νήματος έτσι ώστε να σας δείχνουν το πραγματικό βάθος που βρίσκεται κάθε στιγμή το δόλωμά σας. Γι’ αυτό τον σκοπό διαθέτουν τρείς ρυθμίσεις εκμάθησης για πετονιά υποστηρικτική, για πετονιά με σημάδια ανά μέτρο και για οποιαδήποτε πετονιά της επιλογής σας.
Διαθέτουν ρύθμιση μηδενισμού επιφάνειας, ρύθμιση ψαρέματος από την επιφάνεια προς τον βυθό αλλά και από τον βυθό προς την επιφάνεια ενημερώνοντάς σας ηχητικά όταν φτάνετε στο επιθυμητό βάθος.

Διαθέτουν ρύθμιση Rakuraku η οποία διατηρεί την ένταση της πετονιάς στο επίπεδο που θέτει ο χειριστής, με δυνατότητα 31 ρυθμίσεων έντασης. Με άλλα λόγια ο μηχανισμός νοιώθει την ένταση (το φορτίο) στην πετονιά και αυτόματα ρυθμίζει την ταχύτητα περιστροφής της μπομπίνας έτσι ώστε να διατηρείται μια σταθερή ένταση στην πετονιά και κατ’ επέκταση στο ψάρι. Έτσι αντισταθμίζονται αυτόματα ξαφνικές αλλαγές στην ένταση που προκαλείται από τις κινήσεις του ψαριού αποφεύγοντας την διελκυστίνδα ανάμεσα στον μηχανισμό και το ψάρι. Ο μηχανισμός εδώ αναλαμβάνει κάθε ξαφνική χαλαρότητα στην πετονιά όταν η ένταση μειώνεται είτε όταν το ψάρι δίνει κεφάλι προς το σκάφος είτε το σκάφος μας με τις κινήσεις του δημιουργεί αυτή την χαλαρότητα, έτσι το ανέβασμα του ψαριού γίνεται τόσο εύκολα που το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε το ψάρεμά σας.
Διαθέτουν κατάσταση ρυθμισμένης ταχύτητας, δηλαδή ανεξάρτητα από το μέγεθος του ψαριού ή του φορτίου που ασκείται στην μπομπίνα η κατάσταση ρυθμισμένης ταχύτητας ρυθμίζει τον μηχανισμό έτσι ώστε να τυλίγει με μια συγκεκριμένη ταχύτητα περιστροφής της μπομπίνας
Διαθέτουν επίσης την δυνατότητα να πραγματοποιούν την τεχνική jigging. Εδώ το ψάρεμα με αυτή την τεχνική χρησιμοποιώντας έναν από τους Dendou Maru θα γίνει πραγματική απόλαυση αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάζετε μόνο τους πλάνους. Τα υπόλοιπα αφήστε τα σ’ αυτούς. Διαθέτουν ένα εξελιγμένο πρόγραμμα jigging που θα καλύψει κάθε σας ανάγκη.
Το κατέβασμα μιας βαριάς αρματωσιάς δεν γίνεται ανεξέλεγκτα, αλλά έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την ελεγχόμενα ηλεκτρικά κάθοδό της αλλά ακόμη και μηχανικά, αποφεύγοντας έτσι τα ανεπιθύμητα μπερδέματα της αρματωσιάς επάνω στην μάνα.
Κάθε φορά που πλησιάζει η αρματωσιά σας στην  επιφάνεια ένας ήχος σας ενημερώνει για να είστε σε ετοιμότητα, έτσι 4 μέτρα πριν από την θέση που ορίσατε σαν μηδέν και κάθε 2 μέτρα θα ηχεί το κουδούνι.
Για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή ποιο ήταν το βάθος που ψαρεύατε πριν ανεβάσετε την αρματωσιά σας ο μηχανισμός αποθηκεύει αυτόματα το τελευταίο βάθος σας και σας το δείχνει στην ευανάγνωστη οθόνη του.
Πλένονται και καθαρίζονται εύκολα, κάνοντας την συντήρησή τους απλή και εύκολη.
Οι Dendou Maru είναι οι ιδανικοί μηχανισμοί που μπορούν να σας συντροφεύουν σε κάθε ψάρεμά σας, δίνοντάς σας την δυνατότητα να απολαμβάνετε το χόμπι σας ξεκούραστα και απολαυστικά.
Τα καλάμια μας θα πρέπει να είναι και αυτά να είναι ποιοτικά από γραφίτη τέτοιας τεχνολογίας που να τα δίνει δύναμη και γρήγορο και παραβολικό action. Και επειδή σε μεγάλα βάθη η χρήση νήματος είναι επιβεβλημένη τότε θα προσέξουμε και οι οδηγοί να είναι από Fuji SIC ή της Shimano. Ιδανικά καλάμια για αυτό το ψάρεμα είναι το Deep Power Boat, το Antares Braid Boat, το Speed master Boat, το Technium, το Beast Master Boat, το Force Master Boat και το Vengeance Boat.







Οι αρματωσιές που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ανάλογες των ψαριών που απευθυνόμαστε. Αν ο τόπος κρατάει σκαθάρια, τσαούσια, φαγκριά τότε θα χρησιμοποιήσουμε τις καθαρά αόρατες πετονιές της Sakana και της Asso σε διαμέτρους 0,60 έως 0,80mm


Η αρματωσιά μας θα είναι κατασκευασμένη από 3-4 παράμαλλα, εφοδιασμένα με αγκίστρια Morigen σε Νο 3/0 – 2/0 και 1/0 γιατί τα ψάρια αυτά διαθέτουν πολύ   δυνατά σαγόνια και συχνά σπάζουν το αγκίστρι. Βέβαια είναι αυτονόητο ότι μαζί μας θα έχουμε αρκετά από τα αναλώσιμα όπως πετονιές, στριφτάρια, αγκίστρια, και στριφτοπαραμάνες, ώστε να είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε μια χαμένη αρματωσιά. Όπως επίσης δεδομένο θεωρείται και η προμήθειά μας με αρκετές έτοιμες αρματωσιές, ώστε να μην χάνουμε χρόνο στο ψάρεμα φτιάχνοντάς τες εκείνη την στιγμή. Μια σειρά από βαρίδια επίσης πολύ σημαντικό να διαθέτουμε επάνω στο σκάφος, ώστε να τα αντικαθιστούμε εύκολα ανάλογα με τα ρεύματα και τα σκαλώματα. Τα δολώματά μας τα προμηθευόμαστε πάντα από ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά ώστε να είναι ολόφρεσκα και τα συντηρούμε μέσα σε τριμμένο πάγο σε κάποιο ψυγείο ώστε να παραμένουν καθ’ όλη την διάρκεια του ψαρέματός μας ολόφρεσκα και προκλητικά.

 Μην ξεχνάτε σε κάθε σας ψάρεμα να καταγράφετε τις συνθήκες και τις ώρες που έφαγαν τα ψάρια ώστε να δημιουργήσετε μια προσωπική βάση δεδομένων που θα σας βοηθά σε κάθε σας απόφαση ώστε ένα τέτοιο επίπονο σωματικά και οικονομικά ταξίδι να στέφεται με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου