Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ (Π.Δ. 373/85) ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΝΟΜΙΜΑ

Η άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας που σκοπό έχει - σύμφωνα με το Π.Δ. 373/85 Και τον κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006 – την ψυχαγωγία, ή την άθληση και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος, προϋποθέτει την γνώση όλων εκείνων των Νόμων και των διατάξεων που την διέπουν, ώστε να είσαστε σε θέση να προστατεύετε τόσο τον εαυτό σας από τον έλεγχο των λιμενικών αρχών, αλλά και να αποτρέψετε την καταστροφή του ενάλιου πλούτου, από άλλους «ερασιτέχνες ψαράδες» που μόνο ερασιτέχνες δεν είναι και λυμαίνονται τους ψαρότοπους με πολλούς παράνομους τρόπους.
Το Π.Δ. 373 της 16/22.7.1985 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 131 τεύχος Α΄ ρυθμίζει, μαζί με άλλους νόμους και κανονισμούς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας ως ερασιτέχνες ψαράδες. Για όλους εσάς λοιπόν που αγαπάτε την γαλανή και το χόμπι σας είναι το ψάρεμα θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το άρθρο να ξεδιαλύνω κάθε απορία σας και να σας δώσω τις γνώσεις αυτές που θα πρέπει να έχει κάθε ερασιτέχνης ψαράς ώστε να αποφεύγει τις κακοτοπιές από νομικής πλευράς.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να απολαύσουμε το χόμπι μας ψαρεύοντας είτε από το σκάφος είτε με ψαροντούφεκο, θα πρέπει να προμηθευτούμε την ατομική άδεια ερασιτεχνικής αλιείας από το κατά τόπον αρμόδιο Λιμεναρχείο.

Ατομική άδεια δεν απαιτείται μόνο για όσους ψαρεύουν από την ακτή (Ακρογιαλιές, Λιμάνια κ.λ.π.) και μόνο με καλάμια ή πετονιά. Η ατομική άδεια αλιείας έχει ισχύ δύο χρόνια και πρέπει να την ανανεώνουμε τον τελευταίο μήνα του δεύτερου έτους της ισχύος της. Σε περίπτωση που λήξει θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία έκδοσης νέας αδείας και πάλι.
Σε περίπτωση δε που ψαρεύουμε από βάρκα, είτε με ψάρεμα επιφανείας, είτε με ψαροντούφεκο, τότε θα πρέπει να εφοδιαστούμε και με άδεια ερασιτεχνικής αλιείας σκάφους. Η άδεια αυτή χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ. 666/1966, από το Λιμεναρχείο που εξέδωσε και την άδεια εκτέλεσης πλόων και η ισχύ της είναι δύο χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε την ανανέωσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται το τελευταίο τρίμηνο του δεύτερου έτους της ισχύος της. Και σ' αυτήν την άδεια εάν λήξει ακολουθείται εκ νέου η διαδικασία έκδοσης νέας αδείας.
Κατά την διάρκεια ψαρέματος επιφανείας με βάρκα ή με ψαροντούφεκο εφ' όσον υπάρχουν άτομα πάνω στην βάρκα και δεν ασχολούνται με το ψάρεμα, δεν απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ατομική άδεια ερασιτεχνικής αλιείας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει και αυτά να είναι εφοδιασμένα.

Εμπορία, πώληση, βάρος ψαριών.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 7 του Π.Δ. 373/85, απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευτικών προϊόντων που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία. Πολύ σωστά ο νομοθέτης απαγορεύει την πώληση ή την εμπορία, καθώς δεν μπορεί η αγάπη μας για το ψάρεμα να μετατρέπεται σε στοιχείο βιοπορισμού. Έτσι λοιπόν κάθε ερασιτέχνης ψαράς, επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά: α) Μέχρι πέντε (5) κιλά ψάρια ή μαλάκια ή οστρακόδερμα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι δέκα (10) κιλά. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Π.Δ. 373/85 για την περιοχή που καταλαμβάνει τους κόλπους α) Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαχωρίζεται από το Θερμαϊκό κόλπο με τη νοητή γραμμή που ενώνει το ακρωτήριο Μεγάλου Εμβόλου με το Φάρο Κάβουρα και β) Θερμαϊκό, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της ανωτέρω νοητής γραμμής και της γραμμής που ενώνει το ακρωτήριο Κασσάνδρας με το Φάρο Στομίου. Η αλιευόμενη ποσότητα ανά σκάφος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα τρία (3) κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά το εικοσιτετράωρο
Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος.
β) Ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (Epinephelus)
Τα παραπάνω μεγέθη ισχύουν για κάθε ψαρά ξεχωριστά που επιβαίνει πάνω στην βάρκα. Έτσι λοιπόν σε περίπτωση που στην βάρκα επιβαίνουν τρία άτομα το σύνολο των αλιευμάτων (ψάρια, μαλάκια, οστρακόδερμα) μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δεκαπέντε (15) κιλά, ψαρεύοντας με καθετή.
Εάν όμως ψαρεύουμε σε λίμνη ή σε ποτάμι, τότε τα μεγέθη αυτά διαφοροποιούνται και είναι:
Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να συλλαμβάνει, μόνο με αγκιστρωτά εργαλεία, όπως καλαμίδι, πεταλούδα, καθετή, κ.λ.π. εκτός από παραγάδια. συνολικά μέχρι δύο (2) κιλά αλιευμάτων ή μέχρι τρία (3) άτομα το 24ωρο ανεξαρτήτως βάρους.
Επιτρεπόμενο κατώτατο μέγεθος Ψαριών.
Το επιτρεπόμενο κατώτατο μέγεθος κάθε ψαριού, που μπορεί να πιάσει ο κάθε ερασιτέχνης ψαράς φθάνει μέχρι τα 150 γραμμάρια. Σύμφωνα όμως με το παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) 1626/1994 του συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθορίζονται τα κατώτατα όρια σε εκατοστά, για κάθε είδος ψαριού που μπορούμε να ψαρέψουμε, είτε με ψάρεμα επιφανείας, είτε με
ψαροντούφεκο:
Ψάρι Κατώτατο μήκος σε εκατοστά
Βλάχος 45 εκ
Γλώσσα 20 εκ
Κέφαλος 16 εκ
Λαβράκι 23 εκ
Λυθρίνι 12 εκ
Μπακαλιάρος 20 εκ
Μπαρμπούνι 11 εκ
Ξιφίας 120 εκ (χωρίς την μύτη του)
Ροφός 45 εκ
Σαργοειδή 15 εκ
Σφυρίδα 45 εκ
Τόνος 70 εκ
Τσιπούρα 20 εκ
Φαγκρί 18 εκ
Προσοχή λοιπόν στο συνολικό βάρος και στο μήκος των ψαριών, καθώς οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο από 587€ μέχρι 2935€ και με αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας του κυβερνήτη, καθώς και της άδειας αλιείας του σκάφους με το οποίο πραγματοποιήθηκε η παράβαση, από τριάντα ημέρες μέχρι ένα χρόνο.

Γενικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις
Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με την βοήθεια φωτεινών πηγών. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται μόνο η περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού, η οποία επιτρέπεται να ενεργείται με τη βοήθεια ενός λαμπτήρα με διάχυτο φως (λουξ) χωρίς καταυγαστήρα, έντασης μέχρι πεντακόσια (500) κεριά.
Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία του Δημοσίου, ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μισθωμένα ή μη.
Ειδικότερα στο άρθρο 9 παρ.3 του Ν. 2040/1992 ΦΕΚ 70 τ. Α΄ αναφέρονται τα παρακάτω:
Όποιος αλιεύει σε ιχθυοτροφεία, λιμνοθάλασσες, λίμνες, θυννεία, ιχθυοτρόφους ποταμούς, μονάδες υδατοκαλλιέργειας και γενικά σε ιχθυοτρόφα ύδατα, καθώς και στην προστατευτική τους ζώνη εφόσον ορίζεται, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου ή έχουν παραχωρηθεί σε ο.τ.α. ή σε ιδιώτες, χωρίς τη συναίνεση αυτού που έχει το δικαίωμα της αλιευτικής εκμετάλλευσης ή χωρίς την ειδική άδεια ελεύθερης αλιείας της αρμόδιας αρχής, στις περιπτώσεις που επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η διενέργεια ελεύθερης αλιείας στους χώρους αυτούς, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων ευρώ, καθώς και με αφαίρεση της άδειας αλιείας σκάφους και κυβερνήτη από ένα μέχρι τρεις μήνες. Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από έγκληση εκείνου που έχει το δικαίωμα της αλιευτικής εκμετάλλευσης και αυτεπαγγέλτως εφόσον την εκμετάλλευση έχει το Δημόσιο.
Οι ερασιτέχνες αλιείς. που αλιεύουν με εργαλεία, που μένουν στη θάλασσα, υποχρεούνται να τα σημαίνουν, ώστε να είναι ορατά από τριακόσια (300) μέτρα τουλάχιστον.
Aπαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία σπόγγων και κοραλλίων.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.1 του Ν 2332/1995 ΦΕΚ 181 τ. Α', απαγορεύεται η αλιεία με δυναμίτιδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες ή με τοξικές, ναρκωτικές ή διαβρωτικές ουσίες ή με συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, καθώς επίσης και η αλιεία με οποιαδήποτε φυτική, χημική ή άλλη ουσία, που μπορεί να ναρκώνει, παραλύει, φονεύει ή καθιστά ανίκανα για κάθε αντίδραση τα υδρόβια ζώα (φλόμος, γαλατσίδα, σπλώνος, καρναρέζα, αγριόσπλωνος, μελισσάνδρα, γαλαζόπετρα κ.λ.π.).


Εργαλεία ερασιτεχνών αλιέων επιφανείας.
1. Η ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα επιτρέπεται να γίνεται μόνο με τα εξής εργαλεία και περιορισμούς :
α) Με παραγάδια:
(1) Ο αριθμός αγκιστριών των παραγαδιών σε κάθε σκάφος ή άλλο πλωτό μέσο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα (150) για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, που βρίσκεται μέσα σ' αυτό. Ο συνολικός όμως αριθμός των αγκιστριών δεν μπορεί να υπερβεί τα τριακόσια (300) ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών, που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο.
(2) Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με παραγάδια το μήνα Μάιο κάθε έτους.
β) Με παγίδες (Κοφινέλλα - Κιούρτοι), ως εξής:
Επιτρέπεται μέχρι δύο (2) από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και με μήκος πλευρά κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από σαράντα (40) χιλιοστά.
γ) Με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίες "καθετή", "συρτή", "πεταχτάρι", "τσαπαρί", "παρακόλα", "καλαμίδι", "πετονιά", "σαλαγγιά" κ.λ.π. χωρίς κανένα περιορισμό.

Υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία.
1. Απαγορεύεται η άσκηση της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας :
α) Κατά το μήνα Μάιο κάθε χρόνο.
β) Αμέσως μετά τη δύση και μέχρι την ανατολή του ηλίου.
γ) Από άτομα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
δ) Σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από :
(1) Tο σημείο όπου συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι.
(2) Τα λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και τα δίχτυα με εμφανή σήμανση.
(3) Τα αγκυροβολημένα πλοία..
ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, καθώς και εισόδους - εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.
2. Απαγορεύεται στους ερασιτέχνες υποβρυχίους ψαράδες :
α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων ψαράδων.
β) Να εξακολουθούν να έχουν οπλισμένα τα εργαλεία, που είναι ειδικά για την υποβρύχια
αλιεία, όταν βρίσκονται έξω από το νερό ή στην ξηρά.
γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Επίσης, απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές στα σκάφη και, γενικά τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούνται από αυτούς. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η περίπτωση διεξαγωγής ερευνών ή άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με την αλιεία, για την οποία, ο Υπουργός Γεωργίας μπορεί να εγκρίνει την χρησιμοποίηση καταδυτικών συσκευών παροχής αέρα για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
δ) Να χρησιμοποιούν καμάκι, που η προσωπική του δύναμη να προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μίγματος
ε) Να χρησιμοποιούν δίχτυα, σε οποιαδήποτε φάση της αλιείας.
στ) Να χρησιμοποιούν υποβρύχιο φως.
3. Οι ερασιτέχνες υποβρύχιοι ψαράδες, όταν είναι σε κατάδυση, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (πλαστικό), χρώματος κίτρινου, ο οποίος να φέρει μια σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία να αναγράφονται τα ψηφία Υ. Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και ο οποίος πρέπει να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων. Εάν ο υποβρύχιος ψαράς συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Ο υποβρύχιος ψαράς πρέπει να κινείται σε μια ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από το σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.
Προσοχή φίλοι μου στην υποχρέωσή σας αυτή, καθώς κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα ψαροντουφεκάδες οι οποίοι τραυματίζονται θανάσιμα από διερχόμενα ταχύπλοα σκάφη τα οποία αδυνατούν να τους αντιληφθούν όταν δεν διαθέτουν τον κατάλληλο σημαντήρα. Έχοντας ως εφόδιο τις γνώσεις που αποκτήσατε από το άρθρο αυτό και με όλα τα λοιπά εφόδια του σκάφους σας σε ετοιμότητα εύχομαι σε όλους σας καλά ψαρέματα.
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fish.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου