Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

KABURA ΚΑΙ INCHIKU ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΙΩΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ







Η έκρηξη που έφερε το vertical jigging στο τομέα του ερασιτεχνικού ψαρέματος έφερε μια πραγματική επανάσταση στην ερασιτεχνική αλιεία αλλά και στις εταιρείες ειδών αλιείας. Όλες επιδόθηκαν σε ένα αγώνα κατασκευής νέων ομοιωμάτων που μερικά απ’ αυτά αποτελούν πραγματικά κοσμήματα στο βαλιτσάκι του ερασιτέχνη ψαρά.
Λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους οι εταιρείες θέτουν καθημερινά στην διάθεσή μας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που στόχο έχουν να αυξήσουν τις πιθανότητές μας για την σύλληψη αξιόλογων θηραμάτων μετριάζοντας τον κόπο που απαιτεί αυτή η τεχνική αλλά και απαλείφοντας το φαινόμενο της εξοικείωσης των μεγάλων ψαριών με τα τεχνητά. Έτσι λοιπόν έχουμε μια νέα στροφή των εταιρειών στο ελαφρύ jigging που υποστηρίζεται εξ ίσου από έναν πιο ελαφρύ εξοπλισμό. Αναφερόμαστε στα νέα τεχνητά που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά με τις ονομασίες kabura και inchiku.


Λεπτά καλάμια, μικροί αλλά πανίσχυροι μηχανισμοί, λεπτά νήματα και λεπτές πετονιές συνθέτουν το νέο οπλοστάσιο του λάτρη του ελαφριού jigging.

Όλοι όσοι ασχοληθήκαμε αρχικά με το jigging είδαμε με καχυποψία τα νέα μεγάλα μεταλλικά τεχνητά δολώματα τα λεγόμενα jig να φτάνουν σε λίγα δευτερόλεπτα σε μεγάλα βάθη και ασκώντας την κατάλληλη τεχνική να ανασύρουν από τον βυθό θηράματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να πιάσουμε, ακόμη και με νωπά δολώματα. Ψαρεύοντας όμως ένα τόπο συνεχώς με τα μεταλλικά jig, είδαμε μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα να μειώνονται οι επιθέσεις και κατά συνέπεια και τα πιασίματα των μεγάλων ψαριών. Τι συνέβη άραγε και μειώθηκαν οι επιτυχίες μας. Μας τελείωσαν τα ψάρια; σίγουρα όχι. Συνεχίζοντας τις αναζητήσεις σε νέους τόπους είδαμε ότι κι εκεί οι επιτυχίες μας άρχισαν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα διάφορα μεγάλα είδη ψαριών έχουν ένα μοναδικό ένστικτο που τα κάνει να παραμένουν ασύλληπτα και δύσκολα θηράματα. Απομνημονεύουν εύκολα στην μνήμη τους τις διάφορες παγίδες που τους σερβίρουμε ως μια μορφή κινδύνου κι έτσι όταν ξαναεπιχειρούμε στην περιοχή τους αυτά απλά αδιαφορούν. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά την διάρκεια των ψαρεμάτων μας στο spinning ή στην συρτή που χτυπούσαν οι παλαμίδες, τα τονάκια ή οι λούτσοι σε κάποια συγκεκριμένα τεχνητά. Μετά την πάροδο του χρόνου όταν πλέον συνήθισαν αυτά τα τεχνητά η σύλληψή τους ήταν αδύνατη, αν δεν φροντίζαμε να τους σερβίρουμε κάποιο νέο τεχνητό, με διαφορετικό χρωματισμό και πλεύση. Έτσι λοιπόν το ίδιο συμβαίνει και σε μεγαλύτερο βαθμό όταν ψαρεύουμε πάνω σε μια ξέρα ή ένα ναυάγιο που το πολιορκούμε συνεχώς με τα ίδια μεταλλικά jigs. Σαν ψαγμένοι ψαράδες λοιπόν φροντίσαμε να αλλάξουμε και στην συγκεκριμένη τεχνική τον τρόπο με τον οποίο ψαρεύουμε πάνω σ’ αυτές τις ξέρες αξιοποιώντας τα νέα τεχνητά kabura και inchiku. Αφήσαμε στην άκρη για λίγο τους βαριούς μηχανισμούς και τα καλάμια jigging και εφοδιασθήκαμε με νέα καλάμια με παραβολική και μαλακή κορυφή που να είναι σε θέση να μας μεταφέρουν την αίσθηση των τσιμπημάτων ακόμη και των πιο ανεπαίσθητων, στα αγκίστρια των μικρών τεχνητών. Πάνω στα καλάμια αυτά προσαρμόσαμε μικρούς μηχανισμούς με πολύ δυνατά φρένα που την μπομπίνα τους την γεμίσαμε με νήματα ψιλά αλλά δυνατά ώστε από την μία να υπερνικήσουμε τα δυνατά ρεύματα που επικρατούν στις περιοχές που ψαρεύουμε, αλλά και να κάνουμε πιο διακριτική την παρουσία των τεχνητών μας. Οι διατομές τους κυμαίνονται από 10-15 λίμπρες και γεμίζουν αρκετά μέτρα την μπομπίνα των μηχανισμών που μπορεί να είναι περιστροφικοί 2500-4000 ή low profile. Με την νέα τεχνική που δεν χρειάζεται να κινούμαστε πάνω στην περιοχή ψαρέματος αλλά να είμαστε αγκυροβολημένοι ή έστω να κινούμαστε πολύ αργά, καταφέραμε να ξεπεράσουμε την εξοικείωση των ψαριών με τα μεταλλικά jigs και να φέρουμε στο σκάφος μας μεγάλα θηράματα. Ξεχάσαμε τα κοπιαστικά εκείνα ανεβοκατεβάσματα και γρήγορα μαζέματα του νήματος και αφεθήκαμε στο νωχελικά αργό μάζεμα των kabura και inchiku από τον βυθό μέχρι τα πρώτα 15 μέτρα. Νοιώσαμε την παραβολή του καλαμιού και την ποιότητα των φρένων σε όλο της το μεγαλείο και απολαύσαμε μια πραγματικά αθλητική μάχη.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα τέτοιο ανάλογο εξοπλισμό στα μέρη όπου πηγαίνετε για να ασκήσετε την τεχνική του jigging. Εφοδιαστείτε με μερικά τεχνητά kabura και inchiku και αν δεν δείτε αποτελέσματα με την τεχνική του jigging εφαρμόστε την νέα τεχνική kabura. Που ξέρετε μπορεί πραγματικά να γνωρίσετε κι εσείς τις επιτυχίες που γνωρίσαμε κι εμείς.
Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fish

1 σχόλιο:

  1. Στην ελληνική αγορά τι υπάρχει για το ψάρεμα αυτό? Έχω βρει το beastmaster kabura και το tescata από καλάμια καθώς και τα jigs αλλά όχι κάτι για μηχανισμό όπως το curado που προτείνει η shimano. Τι μηχανισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τα παραπάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή