Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΜΟΥΡΜΟΥΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες μουρμούρες κάνουν την εμφάνισή τους στις ακτές μας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληθύνουν οι παράκτιοι ερασιτέχνες που την αναζητούν μετά μανίας για το πολύ νόστιμο κρέας που διαθέτει. Είναι ένα από τα πολυπόθητα θηράματα κάθε ερασιτέχνη ψαρά μαζί με την τσιπούρα, τον σαργό και το λαβράκι, που καθισμένος υπομονετικά στην καρέκλα του , περιμένει το σήμα του βομβητή ή κάποιου οπτικού ειδοποιητή για να τρέξει προς το καλάμι του. Είναι κι αυτό ψάρι της οικογένειας των σπαριδών με το επιστημονικό όνομα Lithognathus mormyrus.
Το σώμα της είναι συμπιεσμένο με ασημένιες αποχρώσεις και 10 έως 15 κάθετες μαύρες ή καφέ ρίγες. Το κεφάλι της είναι μεγάλο καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του σώματός της και το στόμα της είναι μεγάλο. 

Ζει σε αμμώδεις βυθούς, πολύ κοντά στην ακτή και αυτό δίνει την δυνατότητα σε πολλούς που την λατρεύουν για το πολύ νόστιμο κρέας της να την ψαρεύουν από ακτές που καταλήγουν σε αμμώδεις βυθούς, με καλάμι και μηχανισμό. Είναι ένα από τα πιο καχύποπτα και πονηρά ψάρια και πιάνεται με δυσκολία στα αγκίστριά μας, γι αυτό οι μουρμουράδες διαθέτουν τεράστια αποθέματα υπομονής. Μπορούμε να την ψαρέψουμε όλες τις ώρες και τις ημέρες  του χρόνου, αλλά υπάρχουν εποχές και ώρες ανάλογα με την περιοχή που η μουρμούρα πιάνεται πιο εύκολα. Το βράδυ παράδειγμα, λόγω της απουσίας των μικρόψαρων, που μας χαλάνε το δόλωμα, οι μουρμούρες πιάνονται πιο εύκολα και είναι μάλιστα και πιο μεγάλες. Κινείται συνήθως σε μικρά κοπάδια αλλά μπορεί να την συναντήσουμε και μόνη της. Τα καλύτερα μέρη που μπορούμε να την αναζητήσουμε είναι αυτά που διαθέτουν φύκια με διαστήματα άμμου ή άμμο με βραχάκια και πλάκες, όπου θα την δούμε να σκαλίζει ασταμάτητα τον βυθό, ρουφώντας την άμμο, φιλτράροντας το περιεχόμενό της. Τρελαίνεται για το αμμοσκούληκο, το μύδι, όταν είναι μικρό και τρυφερό, την γαρίδα, την σωλήνα και το μαύρο σκουλήκι. Ο εξοπλισμός μας δεν χρειάζεται να είναι βαρύς, αφού δεν χρειάζεται να πετάξουμε πολύ μακριά τα βαρίδιά μας. Λίγα μέτρα από το σημείο που σκάει το κύμα είναι αρκετά. Έτσι λοιπόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό τηλεσκοπικό καλάμι μήκους 3,50 έως 4,50 μέτρων με action από 50 έως 150 γραμμάρια όπως είναι: το Catana 3.60 και 4.00 AX SURF MORMORA με action 100gr, το ALIVIO DX TELESURF 4.20 με action 150gr, το NEXAVE BX 4.20με action 120 και 150gr, το FORCEMASTER 4.20 με action 150gr, το BEASTMASTER CX 4.30με action 150gr και το SPEEDMASTER AX 4.20 με action 120gr και 4.30 με action 150gr είναι ιδανικό.

Όλα τα παραπάνω καλάμια είναι να είναι κατασκευασμένα από carbon, με δράση κορυφής, ευαίσθητα στα μικροτσιμπίματα της μουρμούρας, ώστε να έχουμε άμεση απόκριση των τσιμπημάτων στην μύτη του καλαμιού. Το καλάμια αυτά ενδείκνυνται σε στρωτούς αμμώδεις βυθούς με ήρεμη ή ελαφριά ταραγμένη θάλασσα. Αν όμως θέλουμε να ψαρέψουμε πιο βαθιά ή ακόμη και σε καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα έντονες, τότε θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλάμι τηλεσκοπικό ή δίσπαστο με action 100-200 γραμμάρια, αφού θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε τα 70 μέτρα. Τέτοια καλάμια είναι τα: ALIVIO DX 4.20m με action 200gr, το VENGEANCE AX 4.20 με action 170gr., το FORCEMASTER P 4.50 με action 200gr και το SPEEDMASTER AX 4.30 με action 170 και 200gr. Ο μηχανισμός που απαιτείται για το ψάρεμα της μουρμούρας πρέπει να έχει χωρητικότητα πετονιάς διαμέτρου 0,35mm/200m τουλάχιστον και τα φρένα του να διαθέτουν μικρομετρικές ρυθμίσεις και να είναι δυνατόν με σύστημα Baitrunner που μας δίνει την δυνατότητα να μην πονηρέψουμε το ψάρι. Με το σύστημα αυτό που διαθέτει διπλά φρένα ο μηχανισμός έχουμε την δυνατότητα όταν το ψάρι πάρει το δόλωμα στο στόμα του και τραβήξει να μην νοιώσει την παραμικρή αντίσταση και φτύσει το δόλωμα, αλλά όταν το καταπιεί και αρχίσει να τρέχει τότε με το γύρισμα της μανιβέλας ενεργοποιούνται τα προρυθμισμένα διπλά φρένα καρφώνοντας το ψάρι και παλεύοντας το με αυτά. Eίναι ένα πολύ έξυπνο σύστημα που κάμπτει την επιφυλακτικότητα των ψαριών και μας δίνει θεαματικά αποτελέσματα. Μια καλή σχέση ανάκτησης της αρματωσιάς είναι αυτή που είναι κοντά στο 4,5:1. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι οι: BAITRUNNER ST 4000 και 6000, οι BAITRUNNER DL 4000 και 6000. Σε μια θάλασσα ήρεμη και με ευνοϊκές συνθήκες, προτιμούμε τα λεπτά εργαλεία και κατά προτίμηση τα αόρατα παράμαλλα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αδιάκριτα στο νερό και το δόλωμά μας να παρουσιάζεται πιο φυσικά στον βυθό. Αν όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ταραγμένη θάλασσα με τα νερά να είναι θολά λόγω της ανακατωσούρας της άμμου, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο χοντρά εργαλεία. Όσο πιο αόρατη κάνουμε την αρματωσιά μας τόσο πιο εύκολο είναι να ξεγελάσουμε την μουρμούρα. Το πιο αποδοτικό εργαλείο για το ψάρεμά της είναι το κλασικό μονάγκιστρο, το οποίο αποτελείται από ένα περαστό μολύβι σε σχήμα ελιάς το οποίο το περνάμε στην πετονιά της μπομπίνας κατόπιν περνάμε μια μικρή φωσφορούχα χάντρα και στην συνέχεια δένουμε ένα μικρό και ανθεκτικό στριφτάρι.
 Στην συνέχεια θα χρειαστούμε 70 εκατοστά πετονιάς  διαμέτρου 0,20mm, όπου την μία της άκρη θα την δέσουμε στο ελεύθερο κρίκο του στριφταριού και την άλλη της άκρη θα δέσουμε ένα αγκίστρι Νο 5-7, αφού πρώτα περάσουμε μια ακόμη πολύ μικρή μαλακιά φωσφορούχα χάντρα. Τα αγκίστρια ποικίλουν ανάλογα με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε, προτιμώ τα ίσια ανοικτά και καμπύλα σε νούμερα 5-7 γιατί με διευκολύνουν να δολώνω πιο σωστά το αμμοσκούληκο.

Αν στην περιοχή που θα ψαρέψετε κρατάει αμμοσκούληκο τότε είναι το πρώτο δόλωμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Το βρίσκουμε πολύ εύκολα αν σκάψουμε σε μικρό βάθος εκεί που σκάει το κύμα και λίγο πιο έξω. Αν όμως δεν βρούμε τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με την ίδια επιτυχία το μαύρο θυκαρίσιο, αρίδα, μύδι, σωλήνα και μικρό μονοδόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου