Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

BOLOGNESE ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ



Η εξέλιξη του απίκο στην καλύτερή του μορφή ή αν θέλετε το πάντρεμα του απίκο με το εγγλέζικο μας έδωσε το Bolognese. Μια τεχνική ιδιαίτερα αποδοτική και ταυτόχρονα διασκεδαστική που όποιος έχει ασχοληθεί μαζί της μπορεί να το γνωρίζει. Τα καλάμια Bolognese είναι τηλεσκοπικά με μήκος από 5-8 μέτρα, τα οποία έχουν δαχτυλίδια συνήθως 8-10 και αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι ότι παρόλο το μεγάλο τους μήκος είναι πολύ ελαφριά, ευαίσθητα και συνδυάζονται με μικρούς αλλά πανίσχυρους μηχανισμούς. Το πεδίο δράσης αυτής της τεχνικής είναι τα λιμάνια οι βραχώδεις ακτές ακόμη και οι ακτές που πέφτουν απότομα. Ας δούμε όμως ένα ένα τα βασικά εξαρτήματα αυτής της τεχνικής και ποια σημεία πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά τους.

Ένα καλάμι Bolognese επειδή θα το κρατάμε στα χέρια μας αρκετές ώρες κατά την διάρκεια του ψαρέματος, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρού βάρους. Γι’ αυτό τον λόγο θα κινηθούμε σε καλάμια που είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα (carbon). Είναι ιδιαίτερα απολαυστικό να κρατάς  στα χέρια σου ένα υπερελαφρύ καλάμι το οποίο όμως ξέρεις ότι είναι ταυτόχρονα και δυνατό. Οι οδηγοί που είναι τοποθετημένοι στα στελέχη του καλαμιού καλό θα είναι να είναι sic η Fuji ώστε να μην φθείρετε η πετονιά από την τριβή της πάνω στους οδηγούς κακής ποιότητας με τραγικά για εμάς αποτελέσματα. Δεδομένου ότι στο Bolognese χρησιμοποιούμε συνήθως πετονιές μικρής διαμέτρου το σπάσιμο της πετονιάς στο σημείο που έχει φθαρεί είναι δεδομένο, όταν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο μεγάλο ψάρι. 

Εάν θέλουμε να ψαρεύουμε με μικρής διαμέτρου πετονιές τότε θα επιλέξουμε ένα καλάμι με μικρό action και αυτό είναι απαραίτητο γιατί οι μικρής διαμέτρου πετονιές απαιτούν να έχουμε καλάμια με ευαίσθητη μύτη και ομαλή προοδευτικότητα. Σε ένα καλάμι π.χ. με action έως 0,15gr θα χρησιμοποιήσουμε πετονιές διαμέτρου 0,14 mm και κάτω, ενώ σε ένα καλάμι με action έως 0,30mm θα χρησιμοποιήσουμε πετονιές διαμέτρου 0,25 mm και κάτω. Το πόσο μακρύ θα είναι το καλάμι μας εξαρτάται από τους τόπους που θα ψαρεύουμε συνήθως. Δύσκολα μέρη όπως οι βραχώδεις ακτές που δεν μπορούμε εύκολα να φτάσουμε στην άκρη, απαιτούν μεγάλα μήκη καλαμιών. Δοκιμασμένα καλάμια από την εταιρεία Shimano με πολύ καλές αποκρίσεις και αποδόσεις είναι: το Vengeance με μήκος 6.90m, επτά τεμαχίων, action 4-2-gr και βάρος 494gr, το Technium με μήκος 7.00m, επτά τεμαχίων, action 3-15gr και βάρος 282gr, το Technium με μήκος 8.00m, οκτώ τεμαχίων, action 3-15gr και βάρος 365gr, και το πολύ δυνατό μεγάλης έλξης Beast Master με μήκος 6.00 m, έξι τεμαχίων, action 110gr και βάρος μόλις 496gr, ιδανικό για ξεβράχωμα μεγάλων θηραμάτων χωρίς τον φόβο να μην σπάσετε κάποια μύτη.

Μηχανισμοί
Επειδή όπως είπαμε και παραπάνω θέλουμε το ψαρευτικό μας σύνολο να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, ο μηχανισμός μας θα πρέπει να είναι σε βάρος μικρότερος από 300 gr. η πολύ σωστή ρύθμιση των φρένων με μικρομετρικές ρυθμίσεις και καλή προοδευτικότητα όπως και η σχέση περιστροφής του που πρέπει να είναι πάνω από 4,5:1 είναι καθοριστικοί παράγοντες επιλογής. Μηχανισμούς που μπορώ να σας προτείνω ανεπιφύλακτα είναι οι: Hyperloop 2500 και 4000, Alivio 4000, Catana 2500και 4000, Nexave4000, Exage 2500 και 4000, Aernos 2500 και 4000 κ.λ.π.
Φελλοί

Στο κασελάκι μας είναι απαραίτητο να έχουμε διαφόρων τύπων φελλούς ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση μας προκύψει από πλευράς καιρού, τόπου και κυματισμού. Έτσι λοιπόν στην απόλυτη μπουνάτσα ένας φελλός ιδιαίτερα ελαφρύς και με λεπτό σώμα είναι ιδανικός. Για να αντιμετωπίσουμε τα δυνατά  ρεύματα του τόπου που ψαρεύουμε θα χρειασθούμε ένα φελλό με πεπλατυσμένο σώμα, ενώ για ψάρεμα σε ταραγμένα νερά θα χρειασθούμε ένα φελλό σε σχήμα αχλαδιού. Αν τώρα θέλουμε να πετάξουμε μακριά την αρματωσιά μας, τότε θα καταφύγουμε στους ερματισμένους φελλούς οι οποίοι ανάλογα με το βάρος τους μπορούν να πετάξουν την αρματωσιά μας σε διάφορες αποστάσεις. Η επιλογή τώρα σε συρόμενο ή σταθερό γίνεται ανάλογα με το βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε. Ένας σταθερός φελλός είναι ιδανικός όταν το βάθος το οποίο ψαρεύουμε είναι μικρότερο από το μήκος του καλαμιού. Αν όμως είναι μεγαλύτερο τότε θα καταφύγουμε στους συρόμενους.
Πετονιές
Στον μηχανισμό μας συνήθως φορτώνουμε πετονιές διαμέτρου από 0,14mm έως 0,25mm αναλόγως βεβαίως και του action του καλαμιού. Τα παράμαλλά μας κυμαίνονται από 0,10mm έως 0,20mm σε ποιότητα άριστη και κατά προτίμηση αόρατη (fluorocarbon). Το μήκος του παράμαλλου κυμαίνεται από 0,80 -150cm και αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η σωστή σχέση μάνας παράμαλλου. Δηλαδή δεν θα πρέπει η διάμετρος της μάνας να είναι ίδια με την διάμετρο του παράμαλλου αλλά το παράμαλλο να διαφέρει πάντα προς τα κάτω κατά 0,02mm. Ένα τέτοιος εξοπλισμός βέβαια απαιτεί και το ανάλογο κόστος. Να είστε όμως σίγουροι ότι αξίζει πραγματικά να ασχοληθούμε με αυτή την τεχνική και οι συγκινήσεις θα είναι μοναδικές.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό fish

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου