Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΕΞΗ



Πόσοι από εμάς δεν έχουμε καθίσει σε κάποιο ουζερί και δεν έχουμε βάλει στο τραπέζι μας και μια μερίδα καλαμάρια. Είναι δυνατόν λοιπόν να είμαστε ερασιτέχνες ψαράδες και να μην δίνουμε το παρών μας στο ετήσιο ραντεβού μας με αυτά τα υπέροχα μαλάκια με το λαχταριστό τους κρέας. Τα καλαμάρια μαζί με τα χταπόδια και τις σουπιές είναι από τα λίγα θαλάσσια όντα που αν διατηρηθούν σωστά στην κατάψυξη, μπορούν να εφοδιάζουν το μεσημεριανό μας τραπέζι ή σε κάποια σύναξη φίλων λαχταριστές μερίδες και μάλιστα ολόφρεσκες. Στον κόλπο της καβάλας το ετήσιο ραντεβού αρχίζει από τις αρχές Οκτώβρη και φτάνει μέχρι και τον Φεβρουάριο και μερικές φορές μέχρι και τον Μάρτιο, με πολλά κοπάδια καλαμαριών μικρών και μεγάλων να κατακλύζουν τις ακτές του για να αφήσουν τα αυγά τους. 

Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ (Π.Δ. 373/85) ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΝΟΜΙΜΑ

Η άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας που σκοπό έχει - σύμφωνα με το Π.Δ. 373/85 Και τον κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006 – την ψυχαγωγία, ή την άθληση και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος, προϋποθέτει την γνώση όλων εκείνων των Νόμων και των διατάξεων που την διέπουν, ώστε να είσαστε σε θέση να προστατεύετε τόσο τον εαυτό σας από τον έλεγχο των λιμενικών αρχών, αλλά και να αποτρέψετε την καταστροφή του ενάλιου πλούτου, από άλλους «ερασιτέχνες ψαράδες» που μόνο ερασιτέχνες δεν είναι και λυμαίνονται τους ψαρότοπους με πολλούς παράνομους τρόπους.

ΑΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΜΩΤΗ



Το λιμάνι της Κεραμωτής είναι ένα από τα κοντινά λιμάνια στην Θεσσαλονίκη που σου προσφέρουν την δυνατότητα να ασχοληθείς με πολλές τεχνικές, χάριν στην πληθώρα των θηραμάτων και την διαφορετικότητά τους. Η πολύ μεγάλη προβλήτα που εκτείνεται μέχρι βαθιά στην θάλασσα, δημιουργεί την κατάλληλη υποδομή για ψάρεμα στα εσωτερικά του λιμανιού. Καθώς ξεφορτώνω τα πράγματα διαπιστώνω την ύπαρξη τριών απικατζίδων.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ BLUE FIN


Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου από την Σαμοθράκη μέχρι και τις Σποράδες εμφανίζονται οι κόκκινοι τόνοι ή Blue fin με την επιστημονική ονομασία thunnus thynnus. Πλησιάζουν τις ακτές των περιοχών αυτών σε απόσταση από 1,5νμ. έως 8νμ., σε μεγάλα κοπάδια, ακολουθώντας σταθερά τα δικά τους μεταναστευτικά μονοπάτια. Κάθε χρόνο στα ίδια ακριβώς σημεία που τους είχαμε ψαρέψει παλαιότερα θα τους βρούμε να κυνηγούν κοπαδιαστά διαταράσσοντας πολλές φορές την επιφάνεια της θάλασσας με τα ξενερίσματά τους.

ΤΑ ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ



Κάθε Φεβάρη, αφού πάρω πρώτα αρκετά προγνωστικά, αφιερώνω μια εβδομάδα από την άδεια μου στο ψάρεμα. Για να το απολαύσω δε ακόμη περισσότερο όλο αυτό το χρονικό διάστημα της αναμονής, προσπαθούσα να εξοπλίσω την νέα μου ψαρόβαρκα στολίζοντάς την με νέα τεχνολογικά καλούδια, πράγματα όμως άκρως απαραίτητα για να απολαμβάνω το ψάρεμά μου.

KABURA ΚΑΙ INCHIKU ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΙΩΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ







Η έκρηξη που έφερε το vertical jigging στο τομέα του ερασιτεχνικού ψαρέματος έφερε μια πραγματική επανάσταση στην ερασιτεχνική αλιεία αλλά και στις εταιρείες ειδών αλιείας. Όλες επιδόθηκαν σε ένα αγώνα κατασκευής νέων ομοιωμάτων που μερικά απ’ αυτά αποτελούν πραγματικά κοσμήματα στο βαλιτσάκι του ερασιτέχνη ψαρά.

LUCANUS FISHING





Η Shimano για μια ακόμη φορά κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να εισάγει καινοτόμες ιδέες και λύσεις που μπορούν να αλλάξουν αποτελεσματικά τις μέχρι τώρα ψαρευτικές εμπειρίες των απανταχού ερασιτεχνών ψαράδων.