Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

LUCANUS FISHING





Η Shimano για μια ακόμη φορά κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να εισάγει καινοτόμες ιδέες και λύσεις που μπορούν να αλλάξουν αποτελεσματικά τις μέχρι τώρα ψαρευτικές εμπειρίες των απανταχού ερασιτεχνών ψαράδων.
Με την εισαγωγή μιας νέας τεχνικής ψαρέματος που αποκαλείται ψάρεμα Lucanus μπορεί να σας προσφέρει χαρά και επιτυχίες στα ψαρέματά σας. Δύο χρόνια τώρα το νέο σύστημα περιστρέφεται γύρω από ένα νέου τύπου jig που φέρνει μια νέα επανάσταση στο χώρο του jigging. Εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία των παλαιοτέρων ψαράδων και των μεθόδων τους υιοθέτησε τις τεχνικές τους, τις εξέλιξε και δημιούργησε το lucanus jig. Αρχικά απευθύνθηκε στα αμερικάνικα ύδατα, αλλά οι επιτυχίες των Αμερικανών ψαράδων έγιναν γρήγορα γνωστές και δημιούργησαν την ζήτηση και στις υπόλοιπες χώρες. Έτσι λοιπόν ήρθαν κι στην χώρα μας χάρις στην εδώ αντιπροσωπεία η οποία μας εξόπλισε με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δοκιμάσουμε την νέα αυτή τεχνική και στα δικά μας νερά και να σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας. Ας δούμε όμως ένα  ένα τα μέρη που αποτελούν την νέα τεχνική
Lucanus jig.


Τα νέα jig προσομοιάζουν με ένα μικροσκοπικό καλαμάρι ή σουπιά που έχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή πλεύση. (το ίδιο το τεχνητό ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει πιθανόν το σκαθάρι lucanus που με τις δαγκάνες του βοηθάει στον κατακερματισμό των σάπιων κορμών των δέντρων, εμπλουτίζοντας το έδαφος με οργανικές ουσίες.) Τα τεχνητά Lucanus είναι εκπληκτικά βαριά για το μέγεθός τους και αποτελούνται από ένα νέο κράμα μόλυβδου. Το σώμα τους είναι συμπαγές, όμως υδροδυναμικό και μοιάζει με την μορφή ενός μικρού καλαμαριού ή σουπιάς όπως προαναφέραμε. Τα ογκώδη μάτια τους μας θυμίζουν την λάμψη των καλαμαριών στο σκοτάδι. 
Το σώμα του lucanus είναι χρωματισμένο με ένα παχύ στρώμα χρώματος και οι λεπτομέρειες φαίνονται φανταστικές, ενώ αντέχουν στην σκληρή χρήση και στα χτυπήματα στα βράχια του βυθού χωρίς να φθείρονται. Το ίδιο πράγμα μπορεί να πει κανείς και για τις φούστες πυριτίου που επιμηκύνονται με άνεση και φωσφορίζουν στο σκοτάδι και σε συνδυασμό με τα δύο μακρύτερα πλοκάμια δίνουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σύνολο. Τα lucanus έρχονται οπλισμένα με ενισχυμένα αγκίστρια και νήματα που μπορούν να αντέξουν με άνεση κάθε απότομο χτύπημα των μεγάλων ψαριών και καμουφλάρονται σωστά μέσα στην φούστα του τεχνητού. Παρατηρώντας κανείς το lucanus θα δει πως τα αγκίστρια είναι σχετικά μικρά. Αυτό έγινε με σκοπό τα ψάρια να αγκιστρώνονται μόνα τους. Αν τώρα κάποιος θέλει να τροποποιήσει το σύστημα των αγκιστριών αυτό φυσικά δεν είναι απαγορευτικό αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία μας μας δείχνει ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τα lucanus jig σχεδιάσθηκαν με στόχο τα πετρόψαρα, αλλά οι δοκιμές μας μας έχουν δείξει ότι έχουν μεγάλη επιτυχία και σε άλλα είδη ψαριών όπως είναι τα λυθρίνια, τα φαγκριά, οι συναγρίδες, τα σκαθάρια κ.λ.π. Είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ακόμη και τις κρύες εποχές που τα ψάρια δεν είναι τόσο δραστήρια. Το lucanus μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του σε μια πιο αθλητική αλιεία, είτε σε συνδυασμό με ένα δεύτερο βαρύτερο lucanus jig. Αυτή η διπλή χρήση μας δίνει την δυνατότητα να κατεβούμε γρηγορότερα σε μεγαλύτερα βάθη και να υπερνικήσουμε τα δυνατά ρεύματα. Τα δύο lucanus jig δίνουν ένα ακόμη πιο δελεαστικό δόλωμα, προκαλώντας πιο εύκολα την επιθετικότητα των ψαριών.
Για την τεχνική αυτή έχει κατασκευαστεί ειδικά το καλάμι tescata. Πρόκειται για ένα ημιπαραβολικό καλάμι με πολύ μαλακή μύτη, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε εύκολα και γρήγορα τα δαγκώματα των ψαριών, αφού όπως είπαμε αυτή η τεχνική αφήνει τα ψάρια να καρφωθούν μόνα τους.

Το tescata  αποτελείται από μια σειρά δύο καλαμιών με μήκος 2.17m και 2.48m και jig size 150-200gr. Και τα δύο καλάμια απευθύνονται στο medium jigging διαθέτοντας μια γρήγορη δράση κορυφής. Είναι εφοδιασμένα με Fuji οδηγούς και είναι έτσι σχεδιασμένα για δεχτούν απροβλημάτιστα το νέας τεχνολογίας νήμα power pro από 20-50lbs και jig  από 60-200gr, χωρίς να φθείρονται οι οδηγοί. Σχεδιασμένα ειδικά για να ανταπεξέρχονται άψογα με τις κινήσεις που απαιτεί η τεχνική lucanus jig.
Το ψαρευτικό σύνολο για να λειτουργήσει τέλεια χρειάζεται και τον δικό του μηχανισμό που δεν είναι άλλος από τον Calcutta 400 lucanus jigging version. Κατασκευασμένος από πλαίσιο αλουμινίου το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία gold forging και machining και με την χρησιμοποίηση ελαφριών κραμάτων αλουμινίου και ενός μοναδικού σχεδίου που κινεί την μάζα της μπομπίνας εξωτερικά, η πομπίνα γίνεται ιδιαίτερα ισχυρή και απαιτεί λιγότερη δύναμη φρεναρίσματος, δίνοντας έτσι μεγάλες βολές αλλά και ακρίβεια. Τα φρένα του Calcutta είναι από dartanium και έχουν αποδειχτεί τέλεια στην μάχη μας με μεγάλα θηράματα. Αυτό το υλικό μας πρόσφερε αφθονία δύναμης στα φρένα του μηχανισμού, καταφέρνοντας να παραμένει σταθερό όλη την ώρα της μάχης, χωρίς να ανάβει και να κολλά προσδίδοντας μια ομαλή πίεση σε περιόδους μεγάλης φυγής του ψαριού. Η σχέση περιστροφής του είναι 5,1:1, με την εργονομική μανιβέλα να μεταδίδει με ακρίβεια την δύναμη που καταβάλαμε. Για να απολαύσετε το ψάρεμα με το lucanus jig δεν έχετε παρά να φτάσετε στο μέρος όπου κρατάει ψάρια και να ρίξετε το τεχνητό στο νερό αφήνοντάς το να φτάσει μέχρι την επιφάνεια του βυθού. Κατόπιν το αφήνουμε λίγο να συρθεί, αν αυτό βέβαια μας το επιτρέπει η μορφολογία του βυθού, η οποία θα πρέπει να είναι ομαλή και χωρίς σκαλώματα. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε μόλις ακουμπήσει στο βυθό θα αρχίσουμε να μαζεύουμε το νήμα μας γυρίζοντας την μανιβέλα του μηχανισμού με πολύ αργό ρυθμό, κάνοντας μια περιστροφή ανά δευτερόλεπτο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε και κατά διαστήματα μικρά τινάγματα με τον καρπό του χεριού μας για να δώσουμε μια πιο αληθοφανή κίνηση. Η επιλογή της υδάτινης περιοχής που θα κινείται το lucanus εξαρτάται καθαρά από τα ψάρια στα οποία απευθυνόμαστε. Αν λοιπόν στόχος μας είναι τα πετρόψαρα καθώς και τα ψάρια που κινούνται από τον βυθό έως το πολύ 4-5 μέτρα, τότε θα μαζέψουμε το lucanus 10-15 μέτρα πάνω από τον βυθό. Κατά την διάρκεια του ψαρέματος αν αντιληφθούμε μικρά τινάγματα της μύτης, δεν θα σηκώσουμε απότομα το καλάμι, αλλά θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε με τον ίδιο ρυθμό μέχρι να καρφωθεί το ψάρι.

Όταν πλέον πάρει το τεχνητό στο στόμα του και αρχίσει το κεφάλωμα, τότε καρφώνουμε μαλακά και αρχίζουμε να μαζεύουμε. Δεν χρειάζεται απότομα τραβήγματα γιατί υπάρχει κίνδυνος ξαγκιστρώματος του ψαριού. Επιχειρώντας στο παρελθόν να εξασκήσουμε την τεχνική αυτή με πιο σκληρά καλάμια αυτό που καταφέραμε τελικά ήταν να χάνουμε τα καρφώματα των ψαριών. Τέλος λοιπόν στην αναζήτηση του φρέσκου ή ζωντανού δολώματος. Αρκεί να εφοδιαστείτε με μερικά από τα lucanus jig με τον παραπάνω εξοπλισμό και ετοιμαστείτε για νέες συγκινήσεις.
Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fish


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου