Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΜΩΤΗ



Το λιμάνι της Κεραμωτής είναι ένα από τα κοντινά λιμάνια στην Θεσσαλονίκη που σου προσφέρουν την δυνατότητα να ασχοληθείς με πολλές τεχνικές, χάριν στην πληθώρα των θηραμάτων και την διαφορετικότητά τους. Η πολύ μεγάλη προβλήτα που εκτείνεται μέχρι βαθιά στην θάλασσα, δημιουργεί την κατάλληλη υποδομή για ψάρεμα στα εσωτερικά του λιμανιού. Καθώς ξεφορτώνω τα πράγματα διαπιστώνω την ύπαρξη τριών απικατζίδων.





Ο ήχος ενός ψαριού που χτυπιέται πάνω στο τσιμέντο με κάνει να αναζητήσω τον ψαρά που έχει φέρει το ψάρι επάνω στον ντόκο. Από μακριά δεν μπόρεσα να διακρίνω το είδος του ψαριού, χάρηκα όμως για την επιτυχία του συναδέλφου και συνεχίζω την τακτοποίηση των εργαλείων μου πάνω στον ντόκο όταν και πάλι ο ίδιος ήχος κάνει την περιέργειά μου να φουντώσει και να πλησιάσω κοντά στον ψαρά που βγάζει το ένα ψάρι πίσω απ’ το άλλο, για να δω πιο πολύ το δόλωμα που βάζει αλλά και το μέγεθος των ψαριών. Καθώς πλησίασα προς το μέρος του με χαιρέτισε ευγενικά μη μπορώντας να κρύψει την χαρά του από την συνεχόμενη επιτυχία του, γνέφοντάς με να δω τα ψάρια που χτυπιόντουσαν μέσα σε μια ψαροκασέλα, απ’ αυτές που βάζουν τα ψάρια τα καΐκια. Κάθισα κοντά του για να δω τον τρόπο με τον οποίο ψάρευε μήπως και έκλεβα κανένα επτασφράγιστο μυστικό μα αυτό που διαπίστωσα ήταν πως ο άνθρωπος ψάρευε όπως όλοι μας με πολύ ψιλά εργαλεία και δόλωμα φρυγανιά τριμμένη την οποία έβαζε στο στόμα του και αφού την έκανε μπαλάκι την δόλωνε στο μικρό του αγκίστρι. Άφησα τον συνάδελφο να συνεχίζει ανενόχλητος το ψάρεμά του και τοποθέτησα τα σύνεργά μου λίγα μέτρα πιο πέρα από δαύτον. Άπλωσα το ενιάμετρο απίκο καλάμι το οποίο είναι ένα πολύ αξιόλογο εργαλείο που μου έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές σε πολλές μάχες με τα ψάρια. Πρόκειται για το Speed master BX 9 της εταιρείας Shimano. Είναι ένα καθ’ όλα ποιοτικό προϊόν που αφορά τον αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς. Με action 5, εντυπωσιακή αναλογία βάρους (410γρ) –ισορροπίας – δύναμης και ασυναγώνιστο σχεδιασμό μου προσφέρει ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές έντασης και αδρεναλίνης. Οι πετονιές που χρησιμοποιώ σ’ αυτήν την τεχνική, επιλέγω πάντα να είναι υψηλών προδιαγραφών, ώστε να είμαι σίγουρος γι’ αυτό που αναγράφουν ότι είναι το σωστό. Έτσι χρησιμοποιώ την πετονιά Technium match & bolo σε διαμέτρους από 0,14mm έως και 0,20mm και την Speed Master Reel Line σε διαμέτρους από 0,14 έως  0,20μμ. Ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών χρησιμοποιώ και τα ανάλογα αγκίστρια. Συνήθως χρησιμοποιώ αγκίστρια της εταιρείας Morigen στους κωδικούς 628ΒΝ, 624ΒΝ, 443ΒΝ, σε νούμερα από 10 έως 18 και  σαλαγκιές ΤΗ -1, που πιστεύω ότι είναι και τα ιδανικότερα. Πιο πολύ θα προτιμούσα τα αγκίστρια  με νούλα και αν κάποιος προτιμά τις σαλαγγιές τότε κι αυτές να έχουν νούλα. Όταν ο τόπος που ψαρεύω μπορεί να μου δώσει καλά ψάρια, αποφεύγω τα πολλά δεσίματα με στριφτάρια και τους κόμπους ώστε να είμαι πιο σίγουρος για το αποτέλεσμα. Έτσι η επιλογή μιας πετονιάς διαμέτρου 0,20mm ή διαμέτρου 0,18mm χωρίς στριφτάρια, χωρίς κόμπους, αλλά συνεχής με ένα αγκίστρι, δεμένο στην άκρη τους ή αν προτιμάτε μια σαλαγγιά είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος από το να βγάλουμε κάποιο αξιόλογο ψάρι χωρίς τον φόβο να μας σπάσει σε κάποιο σημείο. Για να βοηθήσουμε την αρματωσιά μας να κατέβει προς τα μεσόνερα αν χρησιμοποιούμε μικρά αγκίστρια και κατά συνέπεια μικρές δολωσιές τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό δαγκωτό βαριδιάκι τοποθετημένο 50 εκατοστά πιο πάνω από το αγκίστρι. Σε αντίθετη περίπτωση δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου βαρίδιο. Το αργό κατέβασμα του δολώματος προς τον βυθό κάνει τα ψάρια να του επιτεθούν, αφού το βλέπουν να βυθίζεται φυσικά και όχι με μεγάλη ταχύτητα. Το σημείο που επίσης θα πρέπει να προσέχουμε σε λιμάνι με φωτισμό, είναι η σκιά μας να μην πέφτει στο νερό γιατί αυτό τρομάζει τα ψάρια και τα κάνει πιο επιφυλακτικά.
ΜΑΛΑΓΡΑ
Ο σωστός τρόπος μαλαγρώματος της περιοχής όπου θα ψαρέψουμε είναι το ήμισυ της επιτυχίας του ψαρέματός μας. Η εμπειρία μου λέει πως για να έχουμε ένα αποδοτικό ψάρεμα θα πρέπει να έχουμε μαλαγρώσει μια ώρα πιο πριν το σημείο όπου θα πέφτουν τα δολωμένα αγκίστριά μας. εδώ θα πρέπει να τονίσω πως η επιλογή του σημείου μας στο λιμάνι θα πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να δούμε στο σημείο που εμείς έχουμε επιλέξει να ψαρέψουμε να δένει κάποιο ψαράδικο καΐκι. Όπως καταλαβαίνετε είναι σίγουρο ότι θα χαλάσουμε το ψάρεμά μας και στην καλλίτερη των περιπτώσεων να έχουμε μαλαγρώσει άδικα μια περιοχή που δεν θα μπορούμε να ψαρέψουμε. Μπορούμε λοιπόν πριν μπούμε στην διαδικασία του μαλαγρώματος να ρωτήσουμε τους επαγγελματίες ψαράδες ή κάποιους ντόπιους για τα σημεία εκείνα που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα από κίνηση ψαράδικων σκαφών.
Ψαρεύοντας κανείς στο λιμάνι της Κεραμωτής τα ψάρια που μπορεί να συναντήσει είναι το λαβράκι, ο κέφαλος, οι μουρμούρες και οι σάλπες. Ο κέφαλος ως γνωστόν δεν έχει δόντια, έτσι όταν τρώει παίρνει όλο το δόλωμα μέσα στο στόμα του μαζί με το αγκίστρι και σιγά σιγά το κατεβάζει προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση μεταφέρεται και στον φελλό μας που σιγά σιγά βυθίζεται. Όταν το κατέβασμα του φελλού σταματήσει, πράγμα που μας δηλώνει ότι το ψάρι άρχισε να πιπιλάει το δόλωμα τότε είναι η στιγμή που θα καρφώσουμε με μια κοφτή και απότομη κίνηση του καλαμιού προς τα επάνω. Εδώ θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο το υλικό κατασκευής του καλαμιού. Η νέα γενιά καλαμιών απίκο της Shimano διαθέτει όλα εκείνα τα προτερήματα των σύγχρονων υλικών και των νέων τεχνικών δόμησής τους, προσφέροντάς μας απίστευτες δυνάμεις, στιβαρότητα, απίστευτα χαμηλό βάρος, τέλεια ισορροπία βάρους με μεγάλες αντοχές στις καταπονήσεις.
Ψαρεύοντας με δόλωμα σαρδέλα αλλά και ζυμάρι τα ψάρια που τίμησαν τα δολώματά μου ήταν αρκετά αλλά όχι μεγάλα. Η ψαριά ήταν ιδιαίτερα αποδοτική αλλά και ταυτόχρονα διδακτική αφού όλη την ώρα που ψάρευα στο λιμάνι δίπλα στον συνάδελφο οι απόψεις για το ψάρεμα με καλάμι απίκο ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και με την πρώτη ευκαιρία αφού τις δουλέψω στην πράξη νάστε σίγουροι ότι θα σας τις μεταφέρω.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fish.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου