Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΝΗΓΟΙ ΜΕ DRIFTING



Για να δείτε τα σχετικά Video ψαρέματος με τους κυνηγούς πατήστε Video 1 και Video 2

Ο Κυνηγός είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των καραγκιδών και επίσημα ονομάζεται κορύφαινα (coryphaena hippurus). Αναγνωρίζεται πολύ εύκολα διότι διαθέτει έντονα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα ψάρια. Το σώμα του είναι αρκετά πεπλατυσμένο στα πλάγια, με ένα ραχιαίο πτερύγιο που καλύπτει σχεδόν όλο το μήκος της ράχης του, η ουρά του είναι έντονα διχαλωτή και το κεφάλι του κοντόχοντρο με πολύ κοφτερά δόντια.

Χρωματικά είναι πολύ εντυπωσιακό ψάρι, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο νερό κυριαρχεί ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα στην περιοχή της ράχης με χρυσαφί ανταύγειες και σκούρες μπλε κηλίδες προς την κοιλιά που καταλήγει σε ασημί χρώμα. Είναι πολύ γρήγορο ψάρι με ιδιαίτερη δύναμη που μας την εκδηλώνει όταν πιαστεί στο αγκίστρι μας με μεγάλα πετάγματα έξω από το νερό και γρήγορα φευγιά. Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 κιλά περίπου και όταν κινείται κοπαδιαστά μπορεί να αφανίσει μικρούς πληθυσμούς από αθερίνες, ζαργάνες, γόπες κ.λ.π. σαν κοπαδιάρικο ψάρι πλησιάζει τις ακτές μας από τους μήνες Ιούλιο μέχρι και Σεπτέμβριο ακόμη και Οκτώβριο, αναζητώντας την τροφή του.
Το ψάρεμα του κυνηγού με το Drifting δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ ταυτόχρονα είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό. Αν θέλουμε να βάλουμε αρκετά από αυτά τα ψάρια στο ψυγείο μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες ενέργειες.
Τάκος σαρδέλας δολωμένος στο αγκίστρι
Έτσι κόβουμε την σαρδέλα

Είναι ψάρι που επιτίθεται στο κουταλάκι, στα ψεύτικα ψαράκια, στις λωρίδες από καλαμάρι , σουπιά, ή σε μεγάλα κομμάτια από ψάρι. Θα τον αναζητήσουμε σε μέρη όπου έχει μικρόψαρα, όπως αθερίνα, γόπες, μικρές ζαργάνες, κολιαρούδια κ.λ.π. γύρω από εξέδρες ή επιπλέοντα αντικείμενα, όπως μια ψαροκασέλα ή ένα κορμό δέντρου. Αυτό γιατί του αρέσει να κρύβεται κάτω από σκιερά μέρη. Έχοντας στην βάρκα μας δύο καλάμια game type της Shimano και συγκεκριμένα το Nexave 2.70m 21-125 gr και το Basterra 2.74/3.05m 15-60gr και το Speed Master 2.70m 60-120gr με μηχανισμούς τους Nexave 6000, Exage 6000 και 10000 φορτωμένους με νήμα Power Pro διαμέτρου 0,23mm και 0,28mm ας δούμε πως θα ψαρέψουμε. Στην ελεύθερη άκρη της μάνας δένουμε ένα μικρό στριφτάρι πολύ καλής ποιότητας και αντοχής, κατόπιν παίρνουμε ένα κομμάτι αόρατης πετονιάς Asso Big Game διαμέτρου 0,40-0,50mm και μήκους ενός μέτρου περίπου.

 Στο ένα άκρο του παράμαλλου δένουμε το αγκίστρι μας Morigen με κωδικό 628ΒΝ σε νούμερα 2/0 και 3/0 και στο άλλο άκρο κάνουμε μία θηλιά. Έχουμε προμηθευτεί φελλούς μεγάλους που να χρειάζονται μεγάλο  έρμα για να ζυγίσουν σωστά, εγώ χρησιμοποιώ φελλούς που θέλουν 50- 60 γραμμάρια μολύβι. Αυτό το κάνω πρώτον για να μένω μακριά από το κοπάδι έχοντας την δυνατότητα όμως με αυτό το βάρος του μολυβιού να φτάσω το δόλωμά μου μέσα στους κυνηγούς την ώρα που τρώνε. Βγάζω από τον φελώ την σφήνα και φτιάχνω με σύρμα από 2,5 mmκαλώδιο μονόκλωνο δύο θηλιές αφού πρώτα έχω περάσει το συρόμενο βαρίδι που αποτελεί το έρμα του φελλού. Μια άλλη χρησιμότητα του μολυβιού είναι το ότι στο τσίμπημα του κυνηγού στο δόλωμά μας δεν αντιλαμβάνεται μεγάλη αντίσταση κι έτσι δεν φτύνει το δόλωμα. Στην μία άκρη του φελλού προσαρμόζω την στριφτοπαραμάνα του νήματος και στην άλλη άκρη του βάζω την θηλιά του παράμαλλου.

Αν εντοπίσουμε τα ψάρια στην περιοχή κατευθυνόμαστε στο σημείο που τα έχουμε εντοπίσει όσο πιο αθόρυβα γίνεται και ρίχνουμε τους φελλούς μας. Αν ψαρεύουμε με έναν φελώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν ψαρεύουμε όμως με περισσότερους από έναν τότε θα πρέπει τα φρένα των μηχανισμών να είναι σχεδόν κλειστά ώστε να μην μπορεί ο κυνηγός να φύγει μακριά και να μας μπερδέψει τις υπόλοιπες αρματωσιές μας. 
Ψαρεύοντας κοντά  σε ακτές βραχώδεις, ή κοντά σε ιχθυοτροφεία – μυδοτροφεία νωρίς το πρωί και ιδιαίτερα όταν ο καιρός έχει φρεσκάρει σίγουρα κάποιος κυνηγός θα κάνει την εμφάνισή του. Αν κάποιοι από σας έχετε ψαρέψει κυνηγούς σε κάποια περιοχή, αναζητήστε τους πάλι στην ίδια. Κατευθυνόμενος σε ένα παλιό μυδοτροφείο που υπήρχε στην περιοχή, όπου, σε κάποιες παλαιότερες εξορμήσεις μου είχε δώσει πολύ καλά ψάρια, έκανα αρκετές βόλτες όταν διέκρινα από μακριά μικρές ζαργανούλες να πηδούν έξω από το νερό και να τρέχουν σαν τρελές. Αμέσως κατάλαβα πως οι κυνηγοί είναι σε κυνηγητική έξαρση και έστρεψα το σκάφος προς το μέρος τους. Καθώς περνούσα έξω από το μυδοτροφείο είδα έκπληκτος ένα κοπάδι κυνηγών να κινείτε προς το μέρος μου πηδώντας έξω από το νερό, για μια στιγμή νόμισα πως κυνηγούν ζαργάνες, αλλά το τσίριγμα των φρένων και των δύο μηχανισμών μου άλλαξε γνώμη.

 Οι κύριοι είχαν εντοπίσει από μακριά τους τάκους από την ολόφρεσκη σαρδέλα και τα επιτέθηκαν με ιδιαίτερη ορμή. Αυτό που ακολούθησε δεν περιγράφεται, άρχισα να φέρνω τον πρώτο πιασμένο κυνηγό ο οποίος με απότομα τραβήγματα, κάθετα φευγιά προς τον βυθό και ξενερίσματα μου δίνει απολαυστικές ψαρευτικής στιγμές  Το καλάμι με το γρήγορο μηχανάκι κάνουν άριστα την δουλεία τους με μένα να απολαμβάνω τα υπέροχα ξενερίσματα του ψαριού. Σε λίγο ένα μεγάλος κυνηγός με υπέροχα γαλαζοπράσινα και χρυσαφί χρώματα στολίζει την κουβέρτα του σκάφους. Τον αφήνω στην τύχη του και αρχίζω να φέρνω τον δεύτερο που έχει πιαστεί εν τω μεταξύ στην άλλη αρματωσιά μου Αυτό είναι μια μέθοδος για να πιάσουμε αρκετούς κυνηγούς χωρίς πολύ κόπο. Οι κυνηγοί μόλις πιαστεί ο πρώτος τον ακολουθούν μέχρι την βάρκα, αυτό το εκμεταλλευόμαστε κι έτσι φροντίζουμε να τον κρατήσουμε στο νερό μέχρι να πάρουμε τον δεύτερο, τον οποίο θα κρατήσουμε πάλι στο νερό, φροντίζοντας να βγάλουμε τον πρώτο.

 Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην αφήνουμε τον πιασμένο κυνηγό για πολύ ώρα στο νερό, γιατί μετά από δέκα λεπτά περίπου αυτός αλλάζει χρώμα και δίνει το μήνυμα του κινδύνου στο υπόλοιπο κοπάδι που τείνει να εξαφανιστεί. Έτσι για να τους κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τα νωπά μας δολώματα μπορούμε να έχουμε κομμένα πολύ ψιλά κομματάκια από παλιά σαρδέλα ή φρίσα τα οποία τα πετάμε μόλις πιάσουμε τους δύο. Έτσι πετώντας τα κομμάτια και όσο οι κυνηγοί ασχολούνται με αυτά εμείς έχουμε τον χρόνο να ξαγκιστρώσουμε τους δύο πιασμένους, να ξαναδολώσουμε και να πετάξουμε τα δολώματά μας στο κοπάδι περιμένοντας τους επόμενους.  Με τον τρόπο αυτό κατάφερα να φέρω στην βάρκα μου έντεκα κυνηγούς αξιόλογου μεγέθους ικανούς να ταΐσουν όλη την οικογένεια. Στο ψάρεμα των κυνηγών δεν χρειάζεται όμως να είμαστε άπληστοι, βγάζουμε τόσα όσα θα χρειαστούμε για το τραπέζι μας και τα άλλα τα αφήνουμε για κάποια άλλη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου