Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΥΘΡΙΝΙ

Ποιος από όλους όσους ασχολούνται με την καθετή δεν αναζήτησε στις λασποτραγάνες το λυθρίνι; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο ψάρι, το οποίο είναι ιδιαίτερα εκλεκτικό στο φαγητό του και στον τρόπο που τρώει, καθιστώντας το ένα ιδιαίτερα δύσκολο ψάρι.
DSC_3888
Ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών και το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 0,50 cm, ενώ το βάρος του μέχρι και τα 400 γρμ. Έχει ένα απαλό ροδοκόκ­κινο χρώμα, το οποίο γίνεται πιο ανοιχτό όταν ζει σε λασπώδη βυθό. Το σώμα του είναι πλατύ και το μεγάλο κεφάλι του καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του σώμα­τος του. Το στόμα του είναι σχετικά μεγά­λο και διαθέτει δόντια αρκετά κοφτερά.
DSC_9314
Τον Αύγουστο γεννά τα αυγά του και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο συναντώνται σε μεγάλα κοπάδια σε τρα­γάνες και λασποτραγάνες.
Εργαλεία
Επειδή το λυθρίνι είναι πολύ εκλεκτικό, αλλά ταυτόχρονα και πολύ πονηρό ψάρι, τα εργαλεία μας θα πρέπει να είναι ιδι­αίτερα διακριτικά και αποτελεσματικά. Αν είστε λάτρης της κλασικής καθετής, δηλαδή του ψαρέματος από βάρκα με το χέρι, μπορείτε να μείνετε σε αυτήν την τεχνική αν το βάθος που ψαρεύετε είναι μικρό. Αν όμως το βάθος είναι μεγάλο, δηλαδή πάνω από τριάντα μέτρα, τότε η χρήση ενός καλού καλαμιού βάρκας, με μήκος μέχρι 2,20 μ. και action 30-250γρμ. με ένα μεσαίο μηχανισμό, ας πούμε σαραντάρη, θα έλεγα ότι είναι ο ιδανικός συνδυασμός στο ψάρεμα του λυθρινιού. Στα καλάμια βάρκας, όταν λέμε ότι έχει action 30-250 gr., δεν εννοούμε το μολύβι που μπορεί να πετάξει, αλλά το βάρος που πρέπει να έχει η αρματωσιά μας, ώστε να αποδώσει σωστά το καλάμι. Η χρήση καλαμιού σε συνδυασμό με ένα απλό και αξιόπιστο μηχανισμό, πάνω στη βάρκα, βοηθά ώστε να έχουμε ένα απολαυστικό και αποδοτικό ψάρεμα, χωρίς μπερδέματα, χωρίς κοψίματα των παράμαλλων και άλλα πολλά προβλήμα­τα που μας εκνευρίζουν και δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε το χόμπι μας. Ιδανικά καλάμια για αυτή την τεχνική είναι τα καλάμια βάρκας τριών τεμαχίων τα οποία παρέχονται με δύο έως τρείς μύτες με διαφορετικό action, κάνοντας το ψάρεμά σας ακόμη πιο εξειδικευμένο και αποδοτικό. Η συμπεριφορά αυτών των καλαμιών της shimano είναι άριστη και η απόκριση στα τσιμπήματα άμεση. Χάρις στην χρήση άνθρακα υψηλής πίεσης που ξεκινά από πρέσα 60 τόνων και φτάνει σε πρέσα 300 τόνων μπορούμε να λέμε ότι κρατάμε πλέον στα χέρια μας τα πιο ελαφριά και δυνατά καλάμια της αγοράς.

 Έτσι έχουμε το Beast master με μήκος 2.40m, action 30-250gr και βάρος 199gr,beastmaster










το Speed Master με μήκος 2,40m, action 50-150gr και βάρος 223gr,
speedmaster

και το Antares με μήκος 2,40m, τρεις μύτες, action 50-150 gr, και βάρος 215gr.antares

Από μηχανισμούς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Catana 4000 FB,CATANA FC

τον Nexave 4000FC
,NEXAVE  FC

τον Exage 4000 fc,
EXAGE FC 

τον Aernos 4000FA
AERNOS FA 

και τον Technium5000 FC.
TECHNIUM FC 

Όλοι τους προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως η A-RC πομπίνα με πολύ καλή χωρητικότητα, τα ανοξείδωτα ρουλεμάν κλειστού τύπου, το Varispeed, το power roller, το super stopper II, το Dyna balance, το floating shaft και το biogrip.
Η αρματωσιά
Επειδή, όπως είπαμε και παραπάνω, το λυθρίνι ζει και τρέφεται πολύ κοντά στο βυθό, θα φροντίσουμε τα εργαλεία που θα φτιάξουμε να ψαρεύουν κοντά σε αυτόν. Έτσι, λοιπόν, θα φτιάξουμε μια αρματωσιά που το κάτω παράμαλλο θα είναι δεμένο στη μάνα, λίγο πιο πάνω από το βαρίδι και λίγο πιο μακρύ από το δεύτερο ή και το τρίτο παράμαλλο (αν υπάρχει), ώστε να ψαρεύει κοντά στο βυθό και να μην τρομάζει το ψάρι, αφού θα βρίσκεται μακριά από την υπόλοιπη αρματωσιά,
SKATHARIA3Τα αγκίστρια που ενδείκνυνται για τα λυθρίνια είναι τα ίσια, τα παπαγάλε, ακόμη και τα στραβά, αυτό όμως που θα προσέξουμε είναι να έχουν πολύ αιχμηρή ακίδα και δυνατό αρπάδι.  Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή του παράμαλλου και της μάνας θα φροντίσουμε να είναι πολύ καλής ποιότητας, με μεγάλη αντοχή στον κόμπο και στο βερίνιασμα. Όσο πιο λεπτές πετονιές χρησιμοποιούμε, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε. Για αυτό στα ρηχά νερά μέχρι είκοσι μέτρα, χρησιμοποιούμε πετονιές fluorocarbon Asso, Sakana, διαμέτρου 0,20 – 0,25mm και στα βαθύτερα fluorocarbon διαμέτρου 0,25- 0,30mm. Ανάλογη της διατομής του παράμαλλου θα είναι και η διατομή της μάνας speed master ή beast master της Shimano. Δηλαδή αν έχουμε παράμαλλο με διατομή 0,20 mm, η μάνα θα έχει διατομή 0,25mm. Τα παράμαλλα μας θα είναι δύο έως τρία το πολύ για να μην στρίβουν. Πάνω στην μάνα θα χρησιμοποιήσουμε τις ειδικές χάντρες στριφτάρια της Top one που δεν επιτρέπουν το παράμαλλο να στρίβει και να βερινιάζει.DSC_4165 Π.χ. για βάθη μέχρι 30 – 40 μέτρα η αρματωσιά μας φτιάχνεται από μάνα διαμέτρου 0,30mm και παράμαλλα διαμέτρου 0,25mm, μήκους 30 – 40 εκατοστά και το τελευταίο πενήντα εκατοστά, μολύβι 30 – 100 γραμμάρια, αγκίστρια Νο 6 νίκελ ή χρυσό και το τελευταίο Νο 4. Για βάθη από 40 μέτρα και άνω επιλέγουμε μάνα διαμέτρου 0,40mm, παράμαλλο διαμέτρου 0,35mm,και αγκίστρια Νο 4 ή 5 και το τελευταίο Νο 3. Η πετονιά μας να είναι τύπου strong, με μικρό δείκτη απορρόφησης ώστε να εκμηδενίσουμε την ελαστικότητά της, ή να χρησιμοποιήσουμε νήμα Power Pro με διάμετρο 0,15mm για ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα και μηδενική αντίσταση στα ρεύματα.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Στο ψάρεμα του λυθρινιού, όσο πιο πολλά δολώματα έχουμε, τόσο το καλλίτερο. Το ελάχιστο που μπορούμε να έχουμε μαζί μας είναι τρία δολώματα. Το καλύτερο δόλωμα για το λυθρίνι, ανάλογα βέβαια και από τον τόπο που ψαρεύουμε είναι το μαμούνι (καραβιδάκι),DSC00108
η σωλήνα
DSCF0079 
και η γάμπαρι
DSC_9306χωρίς αλάτια, ξύδια και ζάχαρες, απλά φροντίστε να είναι καθαρισμένη και να έχει στραγγίξει τα υγρά της σε ένα απορροφητικό χαρτί. Τα δολώματά μας θα πρέπει να είναι ολόφρεσκα, γιατί, όπως είπαμε, το λυθρίνι είναι πολύ εκλεκτικό ψάρι και τα δολώματα που θα του προσφέρουμε πρέπει να είναι σωστά κομμένα και δολωμένα. Δολώνουμε καραβιδάκι στο κάτω αγκίστρι και σωλήνα και γαρίδα στο επάνω αγκίστρι. Αν δεν έχουμε τσιμπιά, δεν αφήνουμε για πολύ ώρα τα δολώματα κάτω. Τα αντικαθιστούμε με νέα και ξαναρίχνουμε.
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ
DSC01166
Η καλλίτερη ώρα για το ψάρεμα του λυθρινιού είναι πολύ νωρίς στο χάραμα ή στο σούρουπο. Τη στιγμή που θα πατώσει η αρματωσιά μας στο βυθό, οι αισθήσεις μας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να καρφώσουμε μόλις νοιώσουμε και το παραμικρό τρέμουλο της μύτης του καλαμιού. DSC_0132
Στα δύο πρώτα τσιμπιματάκια, καρφώνουμε έντονα και αρχίζουμε το λεβάρισμα.
Καλά αποδοτικά ψαρέματα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου