Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Jigging, ένα ιδιαίτερο ύφος ψαρέματος με ένα ιδιαίτερο τύπο τεχνητού



Buctail jigs, nylon jigs, jigs επενδυμένα με φτερά, έχουν κατακλύσει την αγορά σε όλα τα μεγέθη και τις μορφές και ο σχεδιασμός το καθ’ ενός είναι έτσι ώστε να μιμείται κάποιο είδος τραυματισμένου ψαριού. Έχοντας την δυνατότητα με αυτά τα τεχνητά, λόγω βάρους να τα εκτινάσσουμε μακριά, μπορούμε να ανιχνεύσουμε μεγαλύτερο εύρος της περιοχής που ψαρεύουμε πιάνοντας πιο εύκολα ψάρια. Τα jigs μπορούν να λειτουργήσουν το ίδιο αποδοτικά σε οποιοδήποτε βάθος. Όσο αυξάνεται όμως το βάθος τόσο πιο βαρύ πρέπει να είναι το jig. Για βάθος παραδείγματος χάριν, πάνω από 60 μέτρα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα jig βάρους 200 έως 230 gr, για να φτάσει γρήγορα στον βυθό, χωρίς βέβαια την παρουσία ρευμάτων.

 Με ένα jig λοιπόν αυτού του βάρους εφοδιασμένο με αγκίστρια 7/0 ή 8/0 μπορούν να βγουν μεγάλα ψάρια. Σε βάθη πάνω από 30 μέτρα λέμε ότι ασχολούμαστε με το βαθύ jigging, ενώ σε βάθη μέχρι τα 30 μέτρα ασχολούμαστε με το ρηχό jigging. Η ασχολία με την τεχνική του βαθύ jigging, απαιτεί κάποια μυϊκή δύναμη και μια δυνατή πλάτη επειδή λόγω της κίνησής μας, απορροφά μέρος της δύναμης κατά την ανοδική κίνηση του καλαμιού στην προσπάθειά μας να κινήσουμε το τεχνητό αποτελεσματικά στον βυθό. Η τεχνική jigging δεν είναι μια τεχνική που απαιτεί λεπτές κινήσεις του καλαμιού, αλλά αντιθέτως, σε βαθειά νερά αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε πάντοτε είναι με τα γρήγορα και επάνω κάτω τινάγματα του καλαμιού σε συνδυασμό με τα γρήγορα μαζέματα και σταματήματα του μηχανισμού, να δώσουμε μια κίνηση πάνω κάτω του τεχνητού ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των ψαριών της περιοχής ψαρέματος.

 Στο βαθύ jigging εκτός από τα συνηθισμένα τεχνητά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νωπά δολώματα. Συνήθως κόβουμε ένα κομμάτι από κέφαλο, σκουμπρί, τονάκι ή παλαμίδα, λεπτά κομμένο και περασμένο στα αγκίστρια με ένα τσάκισμα στην ουρά. Εάν έχουμε πιάσει κάποιο τονάκι, παλαμίδα ή μεγάλο σκουμπρί θα χρησιμοποιήσουμε το μέρος της κοιλιάς τους γιατί είναι πιο άσπρο και λεπτό με μια ασημένια γυαλάδα. Η αντίθεση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της ασημένιας γυαλάδας του δέρματος, κάνει το δόλωμά μας ιδιαίτερα προκλητικό και τα ψάρια ιδιαίτερα επιθετικά με θεαματικά αποτελέσματα. Αφού έχουμε εξασφαλίσει τα τεχνητά μας ή τα νωπά μας δολώματα, θα πρέπει να βρούμε μια ξέρα, ένα ναυάγιο, κάποιο βράχο ή μια τραγάνα που να κρατάει ψάρια. Αν δεν γνωρίζετε τέτοια μέρη μπορείτε να συμβουλευτείτε τους αναλυτικούς ναυτικούς χάρτες ή τα καλά χαρτογραφικά GPS, που μπορούν να σας δώσουν πολύ καλά σημεία ώστε να δοκιμάσετε την τύχη σας.

 Τώρα αν είστε από τους τυχερούς που έχουν φίλους που ψαρεύουν σε τέτοια σημεία και γνωρίζουν την κατάσταση του βυθού, τότε σίγουρα θα ξεκινήσετε από εκεί. Κατά την διάρκεια των ψαρεμάτων μου κατάφερα να έχω ένα ικανό αριθμό στιγμάτων για κάθε είδος ψαριού και τις ημερομηνίες που τα βρίσκω σ’ αυτά τα μέρη, κι έτσι μπορώ και πηγαίνω σ’ αυτά για ψάρεμα όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι ημέρες που χαρακτηρίζονται από άπνοια και με απουσία ρευμάτων, θα κάνουν το ψάρεμά σας αρκετά δύσκολο, γιατί το σκάφος μας πρέπει να κινείται κάνοντας το jig να κινείται ταυτόχρονα πέρα από μια περιοχή, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Όταν το jig κινείται σε ένα μέρος μόνο, πάνω κάτω, δεν είναι φυσικό και έλκει μόνο μικρά ψάρια να του επιτεθούν. Στην περίπτωση που ο αέρας είναι πολύ ισχυρός και το ίδιο και τα ρεύματα, τότε το jigging γίνεται απαγορευτικό, αφού χρειάζεται πολύ μεγάλα βάρη για να φτάσουμε στον βυθό.

 Οι ιδανικές  συνθήκες ψαρέματος με την τεχνική jigging είναι όταν ο αέρας είναι αρκετός ώστε να τρέχει από 0,6 έως 1,5 ν.μ./ω και το ρεύμα να είναι στην ίδια κατεύθυνση, ώστε το σκάφος μας να βρίσκεται σε μια καλή θέση. Αφήνουμε το τεχνητό να φτάσει στον βυθό, όταν είμαστε πάνω από τον βράχο, την ξέρα, το ναυάγιο ή την τραγάνα και δίνουμε στο τεχνητό μας μια καλή κίνηση πάνω κάτω με όσο το δυνατόν  πιο απότομα ανοδικά τινάγματα του καλαμιού, παράγωντας μια λιγότερο ασταθή διακύμανση του δολώματος, λόγω τεντώματος του νήματος. Αφήνουμε το jig να κινηθεί προς τα κάτω, κρατώντας πάντα επαφή μαζί του ώστε να αισθανόμαστε το βάρος του, όταν αυτό επιστρέφει προς τα κάτω. Δεν πρέπει να χάνουμε την επαφή με το jig γιατί είναι πολύ πιθανό να έχουμε πιάσει κάποιο ψάρι, όπως επίσης δεν πρέπει να χάνουμε την επαφή με το jig όταν αυτό κατεβαίνει προς τον βυθό, έχοντας δηλαδή την πετονιά χαλαρή, γιατί τότε είναι πολύ πιθανό να μπερδευτεί η πετονιά γύρω από το jig. Όταν το jig απομακρύνεται από την περιοχή που ψαρεύουμε, μαζεύουμε το νήμα και κινούμαστε πίσω από το ρεύμα. Αφήνουμε να βυθιστεί στον βυθό και τραβάμε δυνατά και απότομα επάνω δυο – τρεις φορές και το ξαναρίχνουμε. Κάθε ρίξιμό μας, καλύπτει ένα διαφορετικό σημείο του τόπου όπου ψαρεύουμε, έτσι ανιχνεύουμε όλη την περιοχή, περιμένοντας υπομονετικά το χτύπημα. Κρατάμε πάντα σφιχτά το καλάμι γιατί τα κεφάλια των ψαριών του βυθού είναι ισχυρά, ξαφνικά και πολλές φορές απότομα. Γι΄αυτό χρειάζεται να είστε πάντα σε ετοιμότητα, έχοντας καλή στήριξη του σώματός σας, προκειμένου να αντιμετωπίσετε μια τέτοια αντίδραση. Έχοντας στο καλάμι μας ένα μηχανισμό 4/0 εφοδιασμένο με νήμα 30lbs, έχουμε την επιλογή την στιγμή του καρφώματος να έχουμε τα φρένα σχεδόν κλειστά ώστε να δώσουμε για λίγο την μάχη της επικράτησης, προσπαθώντας να απομακρύνουμε το ψάρι από τον βυθό, αποτρέποντάς το να βραχώσει ή να τρίψει την πετονιά πάνω στα κοφτερά βράχια και να την κόψει. Όταν αυτό επιτευχθεί, τότε μπορούμε να χαλαρώσουμε τα φρένα και να απολαύσουμε την μάχη.

 Στα περισσότερα είδη ψαριών η μάχη κρίνεται όταν το ψάρι περάσει πάνω από το μισό του βυθού και αυτό οφείλετε στην κύστη του αέρα των ψαριών η οποία δεν μπορεί να αντισταθμίσει γρήγορα την πίεση, με αποτέλεσμα το ψάρι να έρχεται επάνω σκασμένο. Το βαθύ jigging είναι μια τεχνική όπου στο μεγαλύτερο μέρος της εξαρτάται από τον εντοπισμό του κατάλληλου βυθού και στην συνέχεια στο ψάρεμα με τον σωστό τρόπο. Το πιάσιμο μικρών μεγεθών με αυτή την τεχνική είναι δεδομένο. Καλό όμως είναι να επιστρέφουμε στο νερό και πάλι τα μικρά άτομα, κρατώντας μόνο αυτά που είναι απαραίτητα για το τραπέζι μας. Αφήνοντας τα υπόλοιπα για κάποια άλλη φορά να ‘στε σίγουροι πως η απλοχέρα γαλανή θα σας ανταμείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου